Wykonanie
Ciasto delikatne w smaku, puszyste i do tego z
makiem. Jeśli nie macie jeszcze przesytu
maku, po Świętach - polecam z czystym sumieniem. Niestety w domu miałam tylko mielony
mak, więc ciasto wyszło z wyglądu jak zakalcowate - a wcale zakalcem nie było. Oczywiście, wygląd nie wpłynął na jego smak. Polecam!
'makowe ciasto'Składniki:- 250 g
masła- 300g
mąki pszennej- 250g
cukru- 4
jajka- 1 szklanka
maku niemielonego- 1 szklanka
mleka- 1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia Dr.Oetker-
aromat śmietankowy Dr.Oetker
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywną pianę.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, po jednym
żółtku (uważając, aby
masło się nie ścięło). Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
mak,
mleko i aromat. Wymieszać do połączenia składników. Dodać pianę z
białek i delikatnie wymieszać.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 40 minut.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Smacznego!* przepis pochodzi z bloga 'Gary i Ja'____________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/