Wykonanie
Z apraszam na pyszną tartę
gruszkowo -
migdałową. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, idealne do popołudniowej
kawki.Przepis mam od mojej ukochanej Babci :-) bardzo jej dziękuję za tak wspaniały przepis :-)Zachęcam Was do wypróbowania :-)Składniki:Ciasto:50 g
migdałów170 g
maki tortowej150 g
mąki pszennej1
cukier waniliowy1
jajko1 łyżeczka
proszu do pieczeniaszczypta
soli200 g
masłaNadzienie:4
gruszki1 łyżeczka
przyprawy do piernika2 łyżeczki
cukrugarść
rodzynek50 g
płatków migdałowychKruszonka:1/3 ciasta50 g
płatków migdałowychWykonanie w Termomix:Do naczynia wkładamy
migdały i miksujemy czas 10 sek. obr.6. Następnie wsypujemy
mąki, proszek,
jajko,
cukier waniliowy,
sól i zimne
masło.Wyrabiamy czas 20 sek, obr. 3-4. Pomocna jest kopystka. Nastepnie 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę do tatry, wylepiamy również boki tarty.Układamy pokrojone na kawałki
gruszki razem ze skórką, sypiemy przyprawę do piernika,
cukier,
rodzynki i
migdały. Pozostałą 1/3 część ciasta mieszamy z
płatkami migdałowymi dłońmi i rwiemy na kawałeczki na
gruszki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.Można podawać z
lodami, posypaną
cukrem pudrem lub lukrem - łyżka
mleka, sok z połowy
cytryny,
cukier puder, mieszamy i dodajemy tyle
cukru pudru aż
zrobi się gęsty
lukier.Smacznego :-)