Wykonanie
W święta wpadły w moje ręce dwie książki kucharskie Ani Starmach. Przyznam, że są bardzo ciekawe i inspirujące. Rzadko się zdarza, żeby w jednej książce znaleźć aż tyle praktycznych i prostych przepisów na dania obiadowe, przekąski czy coś słodkiego na ząb. Byłam na prawdę miło zaskoczona. Na pierwszy ogień poszły właśnie
ciasteczka owsiane. Idealne dla dzieci i nie tylko. Można dodać do nich wszystko to na co mamy ochotę
suszoną żurawinę,
orzechy czy
morele.
Ciasteczka wychodzą bardzo delikatne i kruche. Czas przygotowanie to jakieś 5 minut a pieczenia 15 minut.Składniki:-110g
masła-100g
mąki pszennej-1/2 szklanki
płatków owsianych-1/2 szklanki zmielonych lub rozdrobnionych
płatków migdałowych-1
jajko-2 łyżeczki
cukru waniliowego-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-
rodzynki w ilości jaką uważamy za odpowiednią dla nasSposób przygotowania:Do miski wsypujemy
płatki owsiane,
migdały,
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i mieszamy.
Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do miski z masą i mieszamy. Następnie dodajemy rozbełtane
jajko i wszystko znowu mieszamy. Blachę wykładamy pergaminem i smarujemy
masłem.
Ciasteczka formujemy za pomocą łyżki w niewielkich odstępach od siebie. Wsadzamy blachę z
ciastkami do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy ok. 15 minut. Gotowe
ciastka wykładamy w piekarnika i czekamy aż wystygną i troszkę stwardnieją. Z podanej ilości składników powinno nam wyjść około 10
ciastek.