ßßß
Jednogarnkowe danie na dwa dni. Czyli tak, jak być powinno. Do tego z wykorzystaniem resztek fasolki, którą miałam w zamrażarce. Idealnie! Zapraszam :)Składniki:2 pojedyncze piersi kurczaka3 łyżeczki suszonego majeranku1,5 łyżeczki suszonego tymianku400g pieczarek200g fasolki szparagowej mrożonej1 cebula2 ząbki czosnkuolej rzepakowynatka pietruszki800 ml bulionu3 łyżki sosu sojowego250 g kaszy gryczanej prażonej+ mizeria do podaniaKurczaka pokroić w kostkę, posolić, dodać pieprz, połowę majeranku i tymianku. Wymieszać i odłożyć do miseczki.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bulion zagotować razem z sosem sojowym i resztą suszonych ziół.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.W garnku żeliwnym rozgrzać olej, zeszklić cebulę po czym dodać czosnek i kurczaka. Dokładnie go obsmażyć, po czym przełożyć do miseczki, w której wcześniej leżał.Do garnka wrzucić pieczarki i podsmażyć je na średnim ogniu. Dodać suchą kaszę gryczaną, wymieszać z pieczarkami, dodać posiekaną natkę, wrzucić odłożonego kurczaka z cebulą. Zalać wszystko szklanką wrzącego bulionu, wymieszać i zagotować. Wlać resztę gorącego bulionu, wrzucić mrożoną fasolkę, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika na 30 minut.Podawać np. z mizerią - super pasuje.Smacznego :)
PS. Przepis od Asi .