ßßß
Składniki :- 2 piersi z kurczaka- 200 g ryżu do risotto (może być też inny)- 200ml białego wina- 0,5 l bulionu- 2 małe cebule- 30 dag pieczarek- 1/2 pęczku pietruszki- 2 ząbki czosnku- sól, pieprz- olej rzepakowyPrzygotowanie :1. Piersi kroję w paski, oprószam delikatnie solą i nie smażę, a gotuję :) Aż będą miękkie.2. W międzyczasie kroję cebulę i podsmażam ją wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kiedy będą gotowe dodaję ryż i podsmażam ok 5min.3. Całość zalewam winem i duszę, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie płyny.4. Na oleju podsmażam pieczarki z solą i pieprzem.5. Do ryżu dolewam po ok 100ml bulionu. Mieszam i czekam, aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewam kolejną porcję wywaru, gdy poprzednia zostanie prawie całkowicie wchłonięta przez ryż.6. Do ryżu dodaję ugotowanego kurczaka oraz podsmażone pieczarki. Mieszam i doprawiam do smaku jeśli jest taka potrzeba.7. Na koniec dodaję posiekaną natkę. Ostatnie mieszanie, sprawdzenie smaku i .. na stół! :)