Wykonanie
Jak to się u nas
mówi ..
pora na ryżotto :) Czyli kolejna odsłona mojego ulubionego dania.
Składniki :- 2
piersi z kurczaka- 200 g
ryżu do risotto (może być też inny)- 200ml
białego wina- 0,5 l
bulionu- 2 małe
cebule- 30 dag
pieczarek- 1/2 pęczku
pietruszki- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz-
olej rzepakowyPrzygotowanie :1. Piersi kroję w paski, oprószam delikatnie
solą i nie smażę, a gotuję :) Aż będą miękkie.2. W międzyczasie kroję
cebulę i podsmażam ją wraz z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kiedy będą gotowe dodaję
ryż i podsmażam ok 5min.3. Całość zalewam
winem i duszę, co jakiś czas mieszając, aż
ryż wchłonie płyny.4. Na
oleju podsmażam
pieczarki z
solą i
pieprzem.5. Do
ryżu dolewam po ok 100ml
bulionu. Mieszam i czekam, aż
ryż wchłonie cały płyn. Dolewam kolejną porcję
wywaru, gdy poprzednia zostanie prawie całkowicie wchłonięta przez
ryż.6. Do
ryżu dodaję ugotowanego
kurczaka oraz podsmażone
pieczarki. Mieszam i doprawiam do smaku jeśli jest taka potrzeba.7. Na koniec dodaję posiekaną
natkę. Ostatnie mieszanie, sprawdzenie smaku i .. na stół! :)