ßßß Cookit - przepis na Marynowana Pierś z Kurczaka

Marynowana Pierś z Kurczaka

nazwa

Wykonanie

Pierś z kurczaka króluje w moim domu od zawsze.
Mięsko chude, pyszne, nadaje się do większości dań.
Stosuję różne przepisy i chętnie zamieniam np. wieprzowinę na drób.
Co najważniejsze wychodzi równie smacznie.
Dziś pierś pieczona w naczyniu żaroodpornym.
Podaję ją z kaszą gryczaną w wersji light.
Mąż woli w wersji z ziemniakami,przyznaje jest jeszcze lepsze;)
Danie mogą bez obaw jeść mamy karmiące piersią.
Skład;
- pierś z kurczaka podwójna
- papryka słodka
- papryka ostra
- natka pietruszki
- czosnek
- rozmaryn
- pieprz czarny
- oregano
- tymianek
- majeranek
- kasza gryczana
- buraki czerwone
- cebula
- olej
- ocet
Pierś z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej.
Do miski wkładamy nacięte w kilku miejscach mięso.
Polewamy oliwą i dodajemy; starty czosnek, paprykę słodką, paprykę ostrą, natkę pietruszki, starty czosnek, rozmaryn, pieprz czarny, oregano, tymianek, majeranek.
Jeśli nie posiadamy wszystkich przypraw możemy kupić Przyprawę Do Mięs firmy Knorr [ ok 2zł ]. Wspaniale się sprawdza i mięsko świetnie smakuje.
Przyprawy wcieramy w mięso wraz z oliwą i zostawiamy na noc w lodówce.
Następnie wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego i podlewamy do połowy wodą.
Pieczemy ok godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza,
przewracają od czasu do czasu na drugą sronę.
Ugotowane buraki zetrzeć na dużych oczkach.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, olej i odrobinkę octu, wymieszać.
Podawać z kaszą gryczaną bądź ziemniakami.
Czas przygotowania ok 60 minut
Źródło:http://domoweobiady.blogspot.com/2014/08/marynowana-piers-z-kurczaka.html