Wykonanie
Pierś z kurczaka króluje w moim domu od zawsze.
Mięsko chude, pyszne, nadaje się do większości dań.Stosuję różne przepisy i chętnie zamieniam np.
wieprzowinę na
drób.Co najważniejsze wychodzi równie smacznie.Dziś pierś pieczona w naczyniu żaroodpornym.Podaję ją z
kaszą gryczaną w wersji light.Mąż woli w wersji z
ziemniakami,przyznaje jest jeszcze lepsze;)Danie mogą bez obaw jeść mamy karmiące piersią.

Skład;-
pierś z kurczaka podwójna-
papryka słodka-
papryka ostra-
natka pietruszki-
czosnek-
rozmaryn-
pieprz czarny-
oregano-
tymianek-
majeranek-
kasza gryczana-
buraki czerwone-
cebula-
olej-
ocetPierś z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej.Do miski wkładamy nacięte w kilku miejscach
mięso.Polewamy
oliwą i dodajemy; starty
czosnek,
paprykę słodką,
paprykę ostrą,
natkę pietruszki, starty
czosnek,
rozmaryn,
pieprz czarny,
oregano,
tymianek,
majeranek.Jeśli nie posiadamy wszystkich przypraw możemy kupić
Przyprawę Do Mięs firmy Knorr [ ok 2zł ]. Wspaniale się sprawdza i
mięsko świetnie smakuje.
Przyprawy wcieramy w
mięso wraz z
oliwą i zostawiamy na noc w lodówce.Następnie wykładamy
mięso do naczynia żaroodpornego i podlewamy do połowy
wodą.Pieczemy ok godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza,przewracają od czasu do czasu na drugą sronę.Ugotowane
buraki zetrzeć na dużych oczkach.Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę,
sól,
pieprz,
olej i odrobinkę
octu, wymieszać.Podawać z
kaszą gryczaną bądź
ziemniakami.Czas przygotowania ok 60 minut