ßßß
Potrzebujemy:0,5 kg piersi z kurczaka3 łyżeczki suszonego majerankukilka gałązek świeżego tymianku500 gram pieczarek (lub grzybów leśnych, ew. kurek)1 mała cebula1 ząbek czosnku200 g kaszy gryczanej (prażonej, nieugotowanej)3 łyżki oliwy z oliwek750 ml bulionu3 łyżki sosu sojowegołyżka startego sera - parmezanu lub Grana PadanoPiekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy połową suszonego majeranku i tymianku oraz solą i pieprzem.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.Pieczarki kroimy w plasterki. Przygotowujemy duże naczynie żaroodporne ( 5 litrów :)Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i smażymy cebulę przez 5 minut, następnie dodajemy kurczaka i również smażymy przez kilka minut.Kurczaka przesuwamy na bok patelni, dodajemy pieczarki, 1 łyżkę oliwy z oliwek i mocno przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez 2 minuty, następnie mieszamy składniki na patelni i jeszcze chwilę smażymy.Bulion zagotować z resztą ziół i sosem sojowym.Na patelnię dołożyć suchą kaszę gryczaną, zalać szklanką bulionu i wymieszać.Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać resztą bulionu. Piec pod przykryciem przez 30 minut, po tym czasie podnieść pokrywkę i posypać startym serem.Można podawać z posiekanym szczypiorkiem.Smacznego:)