ßßß
Składniki :( tradycyjnie dla dwóch - trzech osób)- pierś kurczaka podwójna- kurki świeże 250 g- śmietana 18% 100 ml- cebula najlepiej cukrowa 1 szt.- masło około 1 łyżki- tymianek suszony 1 czubata łyżeczka- papryka ostra 1 czubata łyżeczka- czosnek granulowany 1 czubata łyżeczka- zioła do drobiu 1 czubata łyżeczka- kolendra suszona około 10 ziarenek- majeranek 1/2 łyżeczki- sos sojowy ciemny 5 kropli- oliwa 4 łyżeczki- sól, pieprzoraz własnej roboty bądź gotowe kluski śląskieJa niestety poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe kluski.


Przygotowanie :1. Kurki rano lub wieczorem dzień przez obiadem wrzucam do miski z wodą tak by dobrze się umyły.2. Pierś kurczaka myje, osuszam, przekrawam na pół, następnie każdą połówkę przekrawam ponownie na pół ( po linii szerokości), rozbić delikatnie tak by uzyskane kawałki miały grubość palca.3. W szklance mieszam :tymianek, paprykę, czosnek, zioła do drobiu, kolendrę, majeranek wraz z oliwą.4. Kurczaka zalewam gęstą marynatą i dobrze wcieram. Następnie wstawiam do lodówki na min. 30 minut.
5. Cebulę siekam i podsmażam na maśle, aż się zeszkli.6. Kurki kolejny raz myje pod bieżącą wodą i jeżeli jest taka potrzeba odcinam kawałki nóżek.7. Tak przygotowane kurki wrzucam na patelnię do cebuli. Smażę około 10 minut, jak woda zaczyna odparowywać, dodaję 100 ml śmietany, obficie pieprzę i solę oraz dodaję sos sojowy. Chwilę podduszam.8. Kurczaka układam na blaszce i wstawiam do piekarnika włączonego w funkcji grill na 250 stopni. Po około 5 minutach obracam kotlety na drugą stronę i piekę kolejne 5 minut.9. Kluski śląskie wrzucam na wrzątek i czekam aż wypłyną.10. Sos kurkowy podgrzewam.11. Podaję kurczaka, kluski i obok sos.