ßßß
SKŁADNIKI:2 piersi z kurczaka0,5 kg grzybów leśnych400 g kaszy gryczanej1 mała cebula2 ząbki czosnku3 łyżeczki majeranku2 łyżeczki tymianku1 litr bulionuolej rzepakowy do smażeniasól, pieprzser Padano lub parmezan do posypanianatka pietruszkiszczypiorekWYKONANIE:Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.Cebulę również pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę i smażyć na oleju na złoty kolor. Gdy będzie już przyrumieniona dorzucamy kurczaka i dalej smażymy. Wszystko musimy przygotowywać na dużej patelni, ponieważ składników będzie objętościowo dużo;)Kiedy kurczak zacznie się rumienić dodajemy oczyszczone grzyby i smażymy wszystko razem przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Przyprawiamy, jeśli jest mało słone, dodajemy majeranek i tymianek jeśli odczuwamy taką potrzebę. Pamiętajcie, że po upieczeniu smak złagodnieje, więc teraz musi być mocniejszy.W osobnym garnku przygotowujemy 1 litr bulionu. On też musi mieć wyrazisty smak, aby całość smakowała.Do kurczaka i grzybów dosypujemy kaszę gryczaną, mieszamy. Można podlać częścią bulionu.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C.Przekładamy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, zalewamy resztą bulionu i przykrywamy folią aluminiową lub pokrywą. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.Po 30 minutach posypujemy zapiekankę startym serem Padano i wkładamy na dodatkowe 15 min do piekarnika. Tym razem nie przykrywamy.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zapiekankę posiekaną świeżą natką pietruszki i szczypiorkiem.Zapiekanka genialnie smakuje ze świeżą sałatą i łyżką śmietany!















Smacznego!