ßßß
Składniki (na 1 porcję):100 g fileta z kurczaka3 pieczarkimała cebulkaząbek czosnkupołowa czerwonej paprykiłyżka oliwy z oliwekłyżka sosu sojowego100 ml śmietany 12%100 ml bulionu lub przegotowanej wody1 łyżka mąki pełnoziarnistejsól, pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:1. Kurczaka kroimy w większą kostkę. Dodajemy do niego posiekany ząbek czosnku, sos sojowy, sól, pieprz. Marynujemy min. 30 minut.2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w talarki. Podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy ok. 5 minut pod przykryciem. Do warzyw dodajemy zamarynowanego kurczaka. Wszystko gotujemy na małym ogniu dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego w biały.3. W miseczce mieszamy śmietanę, bulion /wodę, mąkę w taki sposób, aby nie powstały grudki. Powoli dodajemy do kurczaka z warzywami i gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku.