Wykonanie
Kurczak jest
mięsem, które uwielbiam. Towarzyszy on większości dań, które przygotowuje.
Drób jest idealny dla osób będących na diecie czy też zdrowo się odżywiających.
Mięso zawiera spore ilości
białka, które są bardzo przyswajalne dla organizmu a ponadto jest niskokaloryczny.
Kurczak jest bardzo szybki w przygotowaniu i jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu. Jest delikatny i soczysty, w połączeniu z sosem całość komponuje się idealnie.Do tego
brązowy ryż,
kasza gryczana lub pełnoziarnisty
makaron i idealny obiad gotowy.
Składniki (na 1 porcję):100 g
fileta z kurczaka3
pieczarkimała
cebulkaząbek
czosnkupołowa
czerwonej paprykiłyżka
oliwy z oliwekłyżka
sosu sojowego100 ml
śmietany 12%100 ml
bulionu lub przegotowanej
wody1 łyżka
mąki pełnoziarnistej
sól,
pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:1.
Kurczaka kroimy w większą kostkę. Dodajemy do niego posiekany ząbek
czosnku,
sos sojowy,
sól,
pieprz. Marynujemy min. 30 minut.2. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek.
Cebulę kroimy w kostkę, a
pieczarki w talarki. Podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę. Całość dusimy ok. 5 minut pod przykryciem. Do warzyw dodajemy zamarynowanego
kurczaka. Wszystko gotujemy na małym ogniu dopóki
mięso nie zmieni koloru z różowego w biały.3. W miseczce mieszamy
śmietanę,
bulion /wodę,
mąkę w taki sposób, aby nie powstały grudki. Powoli dodajemy do
kurczaka z warzywami i gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku.