ßßß
Czas przygotowania: ok. 1 hSkładniki:- 1 pierś z kurczaka- 1 średniej wielkości cebula- 1 czerwona papryka- 1 mała cukinia- 1 marchewka średniej wielkości- garść pędów bambusa w zalewie wodnej- 1/2 szkl. jasnego sosu sojowego- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- 3-4 pokrojone w cienkie paski grzyby mun- 1 łyżka sosu ostrygowego- pieprz, czosnek granulowany- 2 łyżki oleju sezamowego- 2 łyżki oleju rzepakowego- 150 g makaronu sobaPrzygotowanie:Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, które marynujemy w sosie sojowym i ostrygowym z dodatkiem pieprzu i czosnku granulowanego (nie musimy dodawać soli, ponieważ sos sojowy jest wystarczająco słony). Na rozgrzaną patelnię wlewamy oleje: sezamowy i rzepakowy; podsmażamy kurczaka. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paski i marchewkę poszatkowaną w słupki typu julienne (bardzo cienkie paseczki). Całość podgrzewamy na średnim ogniu przez ok. 10 min., do czasu, aż papryka zmięknie. Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, ugotowane grzyby mun oraz pędy bambusa odsączone z zalewy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość utrzymujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 min.Makaron gotujemy w osobnym garnku według wskazówek na opakowaniu, po czym odcedzamy go i dodajemy do warzyw. Całą potrawę dokładnie mieszamy i podajemy.Smacznego!The following two tabs change content below.BioOstatnie wpisyInformacje o M.Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →