Wykonanie
0 LikesPodziel się:



Nie wiem jakie są Wasze
ciastkowe preferencje, ja najbardziej lubię takie, które mocno chrupią! Niestety, są uzależniające. Jest wielce prawdopodobne, że zjecie naraz pięć, ale spokojnie. Te są sto
razy zdrowsze niż sklepowe! Aha, co ważne- bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika są miękkie, po wystudzeniu twardnieją (nie przepieczcie ich!).(ok 25
ciastek)1 szklanka
PŁATKÓW OWSIANYCH GÓRSKICH1 szklanka
MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ (ew dodatkowa szklanka zmielonych
płatków owsianych)80g miękkiego MASŁA2
JAJKA1/2 szklanki odpestkowanych suszonych
DAKTYLI (można zastąpić je 1/3 szklanki
cukru)1 szklanka
CUKRU TRZCINOWEGO1 łyżeczka
SODY OCZYSZCZONEJ1 płaska łyżeczka
SOLI1/2 łyżeczki
CYNAMONU1/2 łyżeczki EKSTRAKTU/AROMATU
WANILIOWEGODODATKOWO (opcjonalnie):1/2 szklanki posiekanych
ORZECHÓW (użyłam pół na pół laskowych i
migdałów)100g
GORZKIEJ CZEKOLADYnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekranik nagrzewamy do 180*C.
Daktyle zalewamy wrzątkiem na kilka minut, odsączamy blendujemy.
Masło ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy
cukier,
sól,
cynamon, aromat i miksujemy aż składniki dobrze się połączą (ok 2 minuty). Ciągle miksując, dodajemy masę
daktylową i wbijamy po jednym
jajku. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy
mąkę i
sodę. Miksujemy aż powstanie jednolita, gęsta masa. Na koniec łączymy łyżką z
płatkami, posiekanymi
orzechami (możemy je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i
czekoladą. Masę schładzamy ok. 10 minut w lodówce, następnie formujemy z niej kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy (najlepiej na termoobiegu) ok 10-12 minut, aż brzegi
ciastek lekko się zrumienią. Gotowe!



mega zdrowe ciacha z
czekoladą,
orzechami,
żurawiną i..
fasolą!

kruche ciacha
czekoladowe z
chilliPodziel się: