ßßß


Nie wiem jakie są Wasze ciastkowe preferencje, ja najbardziej lubię takie, które mocno chrupią! Niestety, są uzależniające. Jest wielce prawdopodobne, że zjecie naraz pięć, ale spokojnie. Te są sto razy zdrowsze niż sklepowe! Aha, co ważne- bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika są miękkie, po wystudzeniu twardnieją (nie przepieczcie ich!).(ok 25 ciastek)1 szklanka PŁATKÓW OWSIANYCH GÓRSKICH1 szklanka MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ (ew dodatkowa szklanka zmielonych płatków owsianych)80g miękkiego MASŁA2 JAJKA1/2 szklanki odpestkowanych suszonych DAKTYLI (można zastąpić je 1/3 szklanki cukru)1 szklanka CUKRU TRZCINOWEGO1 łyżeczka SODY OCZYSZCZONEJ1 płaska łyżeczka SOLI1/2 łyżeczki CYNAMONU1/2 łyżeczki EKSTRAKTU/AROMATU WANILIOWEGODODATKOWO (opcjonalnie):1/2 szklanki posiekanych ORZECHÓW (użyłam pół na pół laskowych i migdałów)100g GORZKIEJ CZEKOLADYnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekranik nagrzewamy do 180*C. Daktyle zalewamy wrzątkiem na kilka minut, odsączamy blendujemy. Masło ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier, sól, cynamon, aromat i miksujemy aż składniki dobrze się połączą (ok 2 minuty). Ciągle miksując, dodajemy masę daktylową i wbijamy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy mąkę i sodę. Miksujemy aż powstanie jednolita, gęsta masa. Na koniec łączymy łyżką z płatkami, posiekanymi orzechami (możemy je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i czekoladą. Masę schładzamy ok. 10 minut w lodówce, następnie formujemy z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy (najlepiej na termoobiegu) ok 10-12 minut, aż brzegi ciastek lekko się zrumienią. Gotowe!

mega zdrowe ciacha z czekoladą, orzechami, żurawiną i.. fasolą!
kruche ciacha czekoladowe z chilliPodziel się: