Wykonanie
Bardzo prosty, szybki w przygotowaniu, smaczny i zdrowy, słodki "chlebek" :) Piekłam go już 2
razy w bardzo krótkim czasie, bo za pierwszym razem nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;) Mimo mojej miłości do
otrębów, musiałam użyć
płatków owsianych, bo te pierwsze "wyszły" ;) ale jeszcze spróbuję z nimi, choć nie spodziewam się dużej różnicy w smaku ;) I jeszcze jedna drobna uwaga na koniec - chlebek powinien się piec 35-45 minut, natomiast moje za każdym razem piekły się 55 minut zarówno z termoobiegiem, jak i bez i mam wrażenie, że jeszcze 5-10 minut by im nie zaszkodziło, tyle, że spaliłyby się z wierzchu ;) Ale nie narzekam na ich konsystencję :) Nie są surowe w środku, spokojnie ;) Bardzo polecam zarówno na śniadanie, jak i do
kawy czy do szkoły. Jak je zabierzecie ze sobą do pracy, lepiej od razu
weźcie pół ciasta ;) Zobaczycie, rozejdzie się momentalnie i wszyscy będą pytać o przepis :)

składniki na keksówkę 30x10:- 1
jajko- 1/3 szkl
cukru trzcinowego- 3 bardzo dojrzałe
banany- 60g
oleju (nie wiem ile to ml, postawiłam miskę na wadze i lałam, aż było 60g ;)- 1 łyżka
serka homogenizowanego (u mnie
waniliowego)- 3/4 szkl
mąki pełnoziarnistej- 3/4 szkl
płatków owsianych- szczypta
soli- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1 op
cukru migdałowego (16g)- 2 paski
czekolady deserowej- 1 op
migdałów w słupkach (100g)
Jajko roztrzepać z
cukrem, dodać obrane
banany podzielone na cząstki, rozgnieść je widelcem. Dodać,
olej,
serek i
cukier migdałowy, wymieszać tym samym widelcem. Dodać
mąkę,
płatki owsiane,
sodę i
sól, wymieszać.
Czekoladę posiekać, dodać razem z
migdałami, wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.Piec 35-45 minut (u mnie 55 minut - do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.


źródło: blog Feed me better - z moimi modyfikacjami