ßßß Cookit - przepis na Puszysty placek daktylowy z orzechami

Puszysty placek daktylowy z orzechami

nazwa

Wykonanie

Puszysty, a jednocześnie wilgotny placek daktylowy. Podobne ciasto daktylowe piekłam już wcześniej i wiem, że cieszy się on dużą popularnością. Daktyle, namoczone wcześniej w wodzie, sprawiają, że ciasto jest wilgotne, choć nie ciężkie a włoskie orzechy są smacznym i chrupiącym dopełnieniem. Idealny placek do popołudniowej herbaty.
225 g (1 1/3 szklanki) posiekanych daktyli
250 ml (1 szklanka) wrzątku
1 łyżeczka sody
225 g (1 szklanka) drobnego cukru
1 jajko, roztrzepane
275 g (2 1/4 szklanki) maki
szczypta soli
75 g masła, miękkiego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów
Daktyle przekładamy do miski i polewamy wrzątkiem, tak aby wszystkie daktyle były przykryte. Dodajemy sodę i dobrze mieszamy. Pozostawiamy na ok 5-10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia prostokatną foremkę o wymiarach 23 na 30 cm.
W oddzielnej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki, dodajemy daktyle wraz z wodą, w której się moczyły i mieszamy, gdy ciasto będzie za gęste można dodać odrobinę wrzątku.
Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy przez ok 45 minut. Studzimy na kratce i kroimy.
Przepis z książki A. Wild i S. Hill "Afternoon tea"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/10/puszysty-placek-daktylowy-z-orzechami.html