ßßß
Składniki: na okrągłą foremkę o pojemności 1 , 5 L150 g masła o temperaturze pokojowej200 g cukru1 łyżka waniliowego ekstraktu3 jajka3 łyżki maku200 g mąki1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli400 g śliwektłuszcz i mąka do formy
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC lub wedle piekarnika). Zmiksuj masło z cukrem i solą na puszystą masę. Dodaj po jednym żółtku cały czas miksując. Ubij pianę z białek na sztywno. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą, wymieszaj z makiem, a następnie z maślaną masą. Dodaj teraz pianę, delikatnie mieszając. Wyłóż masę do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Przekrój śliwki na pół, wypestkuj i ułóż na wierzchu ciasta lekko dociskając. Wstaw pieguska do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Dla pewności czy ciasto jest upieczone sprawdź za pomocą drewnianego szpikulca. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w formie.
Ciasto piegusek utrzymuje wilgotność przez kilka dni. Jednakże ze względu na śliwki powinno je się przechowywać w lodówce lub szybko zjeść. U mnie to żaden problem! Tak dobre ciasto długo nie postoi. Za nim się obejrzę, będę musiała upiec drugie! Idę się poczęstować. Piegusek już ostygł, kawa się parzy, słońce świeci…Co mi jeszcze do szczęścia potrzeba…