ßßß Cookit - przepis na Ciasto daktylowe z polewą toffi

Ciasto daktylowe z polewą toffi

nazwa

Wykonanie

Nie spodziewałam się, że ciasto daktylowe z polewą toffi będzie aż tak pyszne. A jest! Bardzo mocno sprężyste, miękkie, wilgotne, lekko cynamonowe, w smaku nieco przypominało mi piernik. Polewa toffi jest rewelacyjna i bardzo pasuje do tego ciasta. Dodatek daktyli tylko wieńczy i tak wspaniałą całość. Bardzo długo utrzymująca się świeżość i wilgotność to również zaleta, choć obawiam się, że trudno będzie zostawić trochę "na potem". Polecam.
Ciasto:
225 g daktyli, bez pestek, pokrojonych na kawałki
300 ml wrzącej wody
115 g masła, miękkiego
175 g drobnego cukru
3 jajka, roztrzepane
225 g maki samorosnacej(lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody
Polewa:
85 g jasnego cukru muscovado
55 g masła
3 łyżki tłustej śmietanki(double cream)
Daktyle umieszczamy w misce i zalewamy wrzącą wodą.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy tortownicę o wymiarach 23 cm.
Mało i cukier ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku a na końcu mieszamy z przesiana mąką i cynamonem.
Sodę dodajemy do daktyli i wody i całość wlewamy do masy. Dobrze mieszamy. Wylewamy do przygotowanej foremki i pieczemy około 1 godziny.
Włączamy grilla(opcję grill w piekarniku). By zrobić polewę, cukier, masło i śmietankę umieszczamy w rondelku na małym gazie, mieszamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy przez 3 minuty. Wylewamy na ciasto i umieszczamy w piekraniku, podgrzewamy aż masa zacznie lekko bulgotać. Pozostawiamy do wystudzenia i stężenia poleway, po czym przenosimy na kratkę i studzimy całkowicie przed podaniem.
Przepis z ksiązki "Cakes And Bakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/05/ciasto-daktylowe-z-polewa-toffi.html