Wykonanie
Nie pamiętam kiedy wydrukowałam ten przepis. Nawet nie pamiętałam skąd (na szczęście znalazłam, od Eweny). Wiem jednak, że powinnam była je zrobić od razu, jak najszybciej. Ciasto jest niesamowicie wilgotne i puszyste, pomimo tego, że użyłam
mąki razowej. Smakowało wszystkim, nawet mojemu bardzo negatywnie nastawionemu do tego ciasta mężowi.

Składniki:Na ciasto:225 g
daktyli, bez pestek, pokrojonych na kawałki300 ml wrzącej
wody115 g
masła, miękkiego175 g drobnego
cukru trzcinowego3
jajka225 g
maki pszennej razowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka
sody
Polewa:85 g jasnego
cukru muscovado55 g
masła3 łyżki tłustej
śmietanki (użyłam 12%, bo nie miałam innej)

Wykonanie:Tortownicę 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (wyłożyłam dno i boki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy.
Masło i
cukier ucieramy, aż stanie się puszyste. Dodajemy po jednym
jajku cały czas ucierając. Następnie dajemy
mąkę,
cynamon,
proszek do pieczenia i
sól. Mieszamy szpatułką. Do
wody z
daktylami dodajemy
sodę. Na koniec wlewamy
wodę i
daktyle do masy i bardzo dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 60 minut.Składniki na polewę przekładamy do garnuszka. Roztapiamy na małym ogniu cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty. Piekarnik przełączamy na opcję grill. Upieczone ciasto polewamy polewą i wstawiamy ponownie do piekarnika. Czekamy, aż polewa zacznie bulgotać i wyłączamy piekarnik. Czekamy aż polewa ostygnie i stężeje. Ciasto podajemy po przestudzeniu.

Ingredients:225 g dates, sliced300 ml boiling water115 g soft butter175 g cane sugar3 eggs225 g whole-wheat
flour1 tsp baking powder¼ tsp salt1/2 tsp cinnamon1 tsp baking
sodaIcing:85 g muscovado sugar55 g butter3 tbs double caremDirections:
Line 23 cm springform baking tin pan with grease-proof paper. Heat the oven to 180C.
Pour the boiling water onto the dates. Set aside for about half an hour. Beat the butter and sugar until fluffy. Add one egg at a
time, beating continuously. Add
flour, cinnamon, baking powder and salt and combine with a spoon. Add
soda to dates and water and stir. Add the date water to the rest of the dough and combine.
Pour the dough into the baking tin. Bake for about an hour.Place all the icing ingredients in a pan. Melt the butter stirring continuously. When the mixture boils, continue to heat it for about 3 minutes.
Pour the icing onto the baked
cake. Grill in the oven until the icing starts to bubble. Take the
cake out of the oven and cool.