ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka orkiszowe z czekoladą

Ciasteczka orkiszowe z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Dotychczas z mąki orkiszowej piekłam tylko chleby, które są naprawdę wyjątkowe w smaku. A te ciasteczka to mój pierwszy słodki wypiek na tej mące, ale wiem już że na pewno nie ostatni :) Ciasteczka są przepyszne, kruchutkie, pachną i smakują czekoladą. Ciasteczka mimo że nie korzenne to idealnie pasują na nadchodzące Święta.
Polecam :)
A za przepis dziękuję Gosi99 z "Ekspresji Kulinarnych"
Z tej porcji składników wyszło mi 25 sztuk, ale następnym razem bez wahania zrobię z podwójnej porcji.
Składniki:
ok. 115 g miękkiego masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 3/4 szklanki maki orkiszowej (dałam jasną typ 700)
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki płatków czekoladowych lub posiekanej czekolady (wykorzystałam posiekaną gorzką czekoladę, ale sądzę że pyszne będą również z czekoladą mleczną czy też białą)
Masło ucieramy z cukrem i cukrem brązowym. Następnie dodajemy jajko i ekstrakt i wszystko razem ucieramy.
W drugiej misce mieszamy razem przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i posiekaną czekoladę, a następnie wsypujemy wszystko do miski z masłem i dokładnie mieszamy.
W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Nabieramy po łyżeczce ciasta i formujemy niewielkie kulki (u mnie wielkości orzecha włoskiego). Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, a następnie lekko spłaszczamy je dłonią lub za pomocą widelca.
Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 12-13 minut. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo miękkie, więc nim je zdejmiemy z blaszki trzeba chwilę odczekać.
Studziłam na kratce.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/12/ciasteczka-orkiszowe-z-czekolada.html