Wykonanie

Przepyszne
ciasteczka owsiane z dodatkiem
wiórków kokosowych i kawałków
czekolady!Są słodkie (a dla nas, przyzwyczajonych do mniej słodkich wypieków, nawet baaardzo słodkie!) i bardzo kruche!Zamknięte w szczelnym pudełku można przechowywać nawet przez dłuższy czas i nic nie
tracą ze swego wspaniałego smaku!Jedyny problem to… jak je zabezpieczyć przed natychmiastowym zjedzeniem ;)Na podstawie tego przepisu.

Składniki: (40-50 sztuk)200 g miękkiego
masła1 szklanka
cukru trzcinowego (nie zastępować
cukrem brzozowym, bo
ciasteczka stracą kruchość!)2
jaja1 łyżeczka esencji waniliowej1 ½ szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu½ łyżeczki
soli2 szklanki
płatków owsianych górskich1 szklanka
wiórków kokosowych100 g
gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.W dużej misce ubić
masło z
cukrem na puszysty krem. Dodać
jajka oraz
wanilię i ponownie ubić.W osobnej misce wymieszać
mąkę,
sodę,
sól i
cynamon. Połączyć z masą
maślaną i dokładnie wymieszać.Dodać
płatki owsiane,
wiórki kokosowe oraz posiekaną
gorzką czekoladę i wymieszać. (Uwaga: Masa będzie bardzo gęsta i lepiąca.)Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, mocno spłaszczać i układać na papierze.Piec 10-15 minut, do czasu aż brzegi
ciastek zaczną się lekko rumienić. Wyjąć, a po 2-3 minutach przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Uwaga:Czas pieczenia kolejnych partii
ciastek skraca się. Jest to związane z coraz mocniejszym rozgrzewaniem się piekarnika.
Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika są nadal lekko miękkie/plastyczne, ale po chwili twardnieją i robią się baaardzo kruche.Wystudzone
ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętych pudełkach.Smacznego :)