ßßß Cookit - przepis na CIASTECZKA KOKOSOWO-OWSIANE

CIASTECZKA KOKOSOWO-OWSIANE

nazwa

Wykonanie

Przepyszne ciasteczka owsiane z dodatkiem wiórków kokosowych i kawałków czekolady!
Są słodkie (a dla nas, przyzwyczajonych do mniej słodkich wypieków, nawet baaardzo słodkie!) i bardzo kruche!
Zamknięte w szczelnym pudełku można przechowywać nawet przez dłuższy czas i nic nie tracą ze swego wspaniałego smaku!
Jedyny problem to… jak je zabezpieczyć przed natychmiastowym zjedzeniem ;)
Na podstawie tego przepisu.
Składniki: (40-50 sztuk)
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru trzcinowego (nie zastępować cukrem brzozowym, bo ciasteczka stracą kruchość!)
2 jaja
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka wiórków kokosowych
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W dużej misce ubić masło z cukrem na puszysty krem. Dodać jajka oraz wanilię i ponownie ubić.
W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i cynamon. Połączyć z masą maślaną i dokładnie wymieszać.
Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać. (Uwaga: Masa będzie bardzo gęsta i lepiąca.)
Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, mocno spłaszczać i układać na papierze.
Piec 10-15 minut, do czasu aż brzegi ciastek zaczną się lekko rumienić. Wyjąć, a po 2-3 minutach przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Uwaga:
Czas pieczenia kolejnych partii ciastek skraca się. Jest to związane z coraz mocniejszym rozgrzewaniem się piekarnika.
Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika są nadal lekko miękkie/plastyczne, ale po chwili twardnieją i robią się baaardzo kruche.
Wystudzone ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętych pudełkach.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/12/03/ciasteczka-kokosowo-owsiane