ßßß
Przepyszne ciasteczka owsiane z dodatkiem wiórków kokosowych i kawałków czekolady!Są słodkie (a dla nas, przyzwyczajonych do mniej słodkich wypieków, nawet baaardzo słodkie!) i bardzo kruche!Zamknięte w szczelnym pudełku można przechowywać nawet przez dłuższy czas i nic nie tracą ze swego wspaniałego smaku!Jedyny problem to… jak je zabezpieczyć przed natychmiastowym zjedzeniem ;)Na podstawie tego przepisu.
Składniki: (40-50 sztuk)200 g miękkiego masła1 szklanka cukru trzcinowego (nie zastępować cukrem brzozowym, bo ciasteczka stracą kruchość!)2 jaja1 łyżeczka esencji waniliowej1 ½ szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody1 łyżeczka cynamonu½ łyżeczki soli2 szklanki płatków owsianych górskich1 szklanka wiórków kokosowych100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.W dużej misce ubić masło z cukrem na puszysty krem. Dodać jajka oraz wanilię i ponownie ubić.W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i cynamon. Połączyć z masą maślaną i dokładnie wymieszać.Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać. (Uwaga: Masa będzie bardzo gęsta i lepiąca.)Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, mocno spłaszczać i układać na papierze.Piec 10-15 minut, do czasu aż brzegi ciastek zaczną się lekko rumienić. Wyjąć, a po 2-3 minutach przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Uwaga:Czas pieczenia kolejnych partii ciastek skraca się. Jest to związane z coraz mocniejszym rozgrzewaniem się piekarnika.Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika są nadal lekko miękkie/plastyczne, ale po chwili twardnieją i robią się baaardzo kruche.Wystudzone ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętych pudełkach.Smacznego :)