Wykonanie
Ciasteczka mocno
czekoladowe, delikatnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.Należy tylko zwrócić szczególną uwagę na czas ich pieczenia, a sukces gwarantowany.Są pyszne!

Dość długo nie mogłam zdecydować się na ich upieczenie i choć lubię
czekoladę ilość użyta do pieczenia tych
ciastek trochę mnie odstraszała. Niepotrzebnie , ponieważ efekt jest rewelacyjny. Wystarczy jedno ciacho , a jest dość sporych rozmiarów/ u mnie prawie 9 cm średnicy/ by zaspokoić ochotę na t ę mega
czekoladową słodycz, może gdyby były mniejsze i mniej słodkie.......zjadłabym więcej.
Ciasteczek typu Chocolate Chip Cookies można znależć w
sieci bardzo dużo,a moje to taka własna interpretacja i próba poszukiwania "ideału".Eksperyment z dodatkiem
czerwonego pieprzu uważam za udany. Jego subtelny , niezbyt ostry smak i aromat doskonale harmonizuje ze
słodyczą i goryczką
czekolady . Bardzo lubię /okazjonalnie/ ostrą i słoną
czekoladę z dodatkiem: pepperoncino i sale dolce di Cervia.....dlaczego nie wypróbować z
pieprzem.....?Składniki: / 8 dużych ciastek/

200 g
czekolady gorzkiej30 g
masła1
jajko80 g
cukru trzcinowego50 g
mąki pszennej½ łyżeczki
soli¼ łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka esencji waniliowej½ łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu/ użyłam mo ź d zieża /ok. 1 łyżeczka całych ziarenek
czerwonego pieprzuWykonanie:-
Czekoladę /150 g / rozpuścić wraz z
masłem w kąpieli
wodnej do uzyskania gładkiego kremu. -Pozostawić do przestudzenia.-Przy pomocy miksera utrzeć
jajko z
cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt
wanilii i zmielony
pieprz.-Stopniowo dodawać roztopioną
czekoladę z
masłem , a następnie
mąkę z
sodą i
solą.-Pozostałą
czekoladę drobniutko pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do ciasta wraz z całymi ziarenkami
pieprzu.-Ciasto starannie wymieszać/ przy pomocy łyżki/.

-Piekarnik nagrzać do temperatury 160 -170 st.C-Blachę do pieczenia spryskać
olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

-Przy pomocy łyżki do nakładania
lodów kłaść w dość dużych odstępach kupki ciasta /u mnie 8 szt/.-Piec ok. 15 minut /ciasteczka powinny
mieć lekko popękaną i lśniąca powierzchnię /.Zbyt długie pieczenie powoduje , że
ciastka stają się suche i twarde.-Lekko przestygnięte
ciastka delikatnie przełożyć na kratkę i wystudzić.

Udało mi sie uchwycić odrobine wiosny......
