Wykonanie
ciasteczka z
orzeszkami ziemnymi i
czekoladą(ps. t ě stъka zъ or ěxъmi zemьnъjьmi i čekol ě d ǫ*)Na chandrę (i nadmiar pracy) zawsze pomaga pieczenie. Dodatkowo miałem ochotę zrobić w końcu jakieś ciasto z
orzeszkami ziemnymi. Powstały więc, zainspirowane (aczkolwiek jak zawsze zmienione nieco) przepisem z bloga Crispy Biscuits . Jestem bardzo zadowolony z efektu, szczególnie tego pozostającego na
języku. Może Ci, którzy już próbowali potwierdzą ;).* jako że
czekolady prasłowianie nie znali pozwoliłem sobie zabawić się w wyimaginowaną rekonstrukcję, zgodnie z wszelkimi zasadami ;)

składniki:szklanka
płatków owsianych górskichponad szklanka
mąki pszennejok. pół szklanki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cukru wanilinowego1 płaska łyżeczka
sody125 g
masła1
jajko2 łyżki
mleka90 g gorzkiej posiekanej
czekolady80 g posiekanych
orzeszków ziemnych (mogą być solone, nada to
ciasteczkom szczególny smak)trzy szczypty
soli (opcjonalnie i tylko jeśli mamy niesolone
orzeszki ziemne)
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z
sodą,
płatkami owsianymi,
cukrem trzcinowym, wanilinowym,
solą oraz
orzechami ziemnymi. Dodać następnie rozpuszczone
masło, rozkłócone
jajko oraz
mleko. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli uznamy, że ciasto jest zbyt kleiste, można dodać jeszcze trochę
mąki. Na koniec dorzucić posiekaną nie za drobno
gorzką czekoladę.Ciasto nakładać małą łyżeczką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozpłaszczać na niej.Z porcji powinniśmy otrzymać ok. 30
ciastek średniej wielkości. [Jeśli ciasto nie będzie zbyt kleiste można formować z niego niewielkie kulki, układać je na blasze i spłaszczać. Mnie się nie udało.]Piec ok. 16-20 min. w 175 o C z termoobiegiem (lub w 185 o C bez termoobiegu). Ostudzić w blasze, później na kratce. Aby
ciasteczka dłużej zachowały kruchość należy przechowywać w zamkniętej puszce.