Wykonanie
orkiszowe
ciasteczka z
otrębami pszennymiNaszło mnie kilka dni temu na zbożowe
ciasteczka z
orzechami, które już kiedyś tu prezentowałem [ tutaj ]. Przy okazji postanowiłem nieco poeksperymentować i zrobić coś swojego. Tak też powstały poniższe kruche i lekkie
ciasteczka z
mąki orkiszowej i
otrąb pszennych.

Składniki:półtorej szklanki
mąki orkiszowejpółtorej szklanki
otrąb pszennych płatków owsianych górskich3 łyżki
mąki pszennej [można dać więcej orkiszowej]ok. pół szklanki
cukru trzcinowego1 płaska łyżeczka
sody130-135 g
masła1
jajko2 łyżki
mlekaok. 90 g gorzkiej posiekanej
czekoladyMąkę przesiać do miski, wymieszać z
otrębami,
cukrem i
sodą.
Masło rozpuścić, dodać do niego
mleko oraz
jajko, wymieszać. Mieszankę wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie. Ciasto powinno być dosyć gęste, jeśli potrzeba, można dodać do niego więcej
mąki lub, jeśli jest za gęste, nieco
mleka. Na koniec wmieszać posiekaną
czekoladę.
Ciastka wykładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rozpłaszczać.
Ciastka powinny
mieć między sobą minimum centymetr odstępu, ponieważ urosną.Piec w 185 o C przez ok. 18 min. Wystudzić na kratce.
