Wykonanie
Ciasto robiłam w zeszłym roku ale do dziś pamiętam jego smak i aromat. Mięciutkie, wilgotne,
rabarbar słodziutki i ta cudowna kruszonka. Ciasto koniecznie do powtórki i to niejednokrotnej... Szkoda, że sezon na
rabarbar jest taki krótki. Przepis z bloga Studio kuchnia .

Składniki na ciasto :1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 15% ( U mnie standardowa 18 % )1 szklanka
mąki1 duże
jajko1 duże
żółtko1/2 szklanki
cukru90 g
masła o temp. pokojowej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiszczypta
soliRabarbar :300 g
rabarbaru1/4 szklanki
miodu1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżka
soku z limonki1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowejKruszonka :1/3 szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki
cukru1 i 3/4 szklanki
mąki150 g zimnego
masła pociętego w niewielką kostkę3 ziarenka
ziela angielskiego, zmiażdżone1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soliRabarbar tniemy na plasterki. Dodajemy do niego
miód,
mąkę ziemniaczaną,
sok z limonki,
imbir i gałkę. Odstawiamy.Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misce. Za pomocą palców rozcieramy całość aż powstanie kruszonka. Formujemy małe kuleczki. Odstawiamy do lodówki.Ciasto : W jednej misce mieszamy
śmietanę,
jajko,
żółtko i
wanilię. W drugiej misce łączymy razem
mąkę,
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól. Dodajemy łyżkę mieszaniny
śmietany i
masło. Miksujemy mikserem na średnich obrotach ok 5 minut. Następnie zmniejszamy prędkość, dodajemy resztę mieszaniny
jajek i
śmietany i mieszamy ok minuty.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok 22 cm ( u mnie 23 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Na cieście układamy
rabarbar a na samym wierzchu wykładamy kruszonką.Pieczemy w temp. 180°C przez 45 minut, następnie skręcamy temp. piekarnika do 160°C i pieczemy kolejne 15-20 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)