Wykonanie
Propozycja dla osób nie tolerujących glutenu w wypiekach.
Mąkę zastąpiono tutaj
mąką migdałową (widziałam, że jest dostępna w wielu sklepach internetowych). Z tego co wyszperałam w
sieci – można ją zastąpić bardzo drobno zmielonymi
migdałami – ja tak zrobiłam. Jest to dla mnie nowość zdecydowanie i byłam bardzo ciekawa co z tego wyjdzie. Wyszły dwa pyszne mini piernikiźródło
Składniki : na dwie mini keksówki lub jedną dużą2,5 szklanki
mąki migdałowej,0,5 łyżeczki
soli,0,5 łyżeczki
sody,1,5 łyżeczki
cynamonu,1,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej,1,5 łyżeczki zmielonego
ziela angielskiego,4 łyżeczki
imbiru,3
jajka,0,5 szklanki
miodu,0,5 szklanki ghee (lub
masła albo innego tłuszczu według uznania).Wykonanie :Nagrzać piekarnik do 10 st. C. Zmieszać suche składniki w misce. Mokre wymieszać w osobnej. Używając trzepaczki lub szpatuły kuchennej połączyć składniki dokładnie.Przełożyć do natłuszczonych keksówek. W zależności od wyboru piec następująco – w mini keksówkach 40 minut, w dużej keksówce 1 godzinę. Jeśli wierzch zacznie się za mocno spiekać – należy przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone – powinien wyjść czysty. Studzić około 1 godziny – po tym czasie można wyjąć z formy.