ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny piernik bezglutenowy

Aromatyczny piernik bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Propozycja dla osób nie tolerujących glutenu w wypiekach. Mąkę zastąpiono tutaj mąką migdałową (widziałam, że jest dostępna w wielu sklepach internetowych). Z tego co wyszperałam w sieci – można ją zastąpić bardzo drobno zmielonymi migdałami – ja tak zrobiłam. Jest to dla mnie nowość zdecydowanie i byłam bardzo ciekawa co z tego wyjdzie. Wyszły dwa pyszne mini pierniki
źródło
Składniki : na dwie mini keksówki lub jedną dużą
2,5 szklanki mąki migdałowej,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki sody,
1,5 łyżeczki cynamonu,
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
4 łyżeczki imbiru,
3 jajka,
0,5 szklanki miodu,
0,5 szklanki ghee (lub masła albo innego tłuszczu według uznania).
Wykonanie :
Nagrzać piekarnik do 10 st. C. Zmieszać suche składniki w misce. Mokre wymieszać w osobnej. Używając trzepaczki lub szpatuły kuchennej połączyć składniki dokładnie.
Przełożyć do natłuszczonych keksówek. W zależności od wyboru piec następująco – w mini keksówkach 40 minut, w dużej keksówce 1 godzinę. Jeśli wierzch zacznie się za mocno spiekać – należy przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone – powinien wyjść czysty. Studzić około 1 godziny – po tym czasie można wyjąć z formy.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1779