ßßß Cookit - przepis na Babeczki jagodowe delikatne

Babeczki jagodowe delikatne

nazwa

Wykonanie

Słodkości coraz mniej na blogu, ale na niedzielę ciasto to mus, więc upiekłam babeczki jagodowe. Babeczki jagodowe bardzo delikatne piekłam w formie muffinkowej z kominkiem. Do ciasta możecie z powodzeniem użyć mrożonych jagód. Pamiętajcie jednak aby ich nie rozmrażać, bo zafarbują całe ciasto.
Lubię babeczki z owocami, jak te z jagodami. Nie mogę doczekać się lata i wypieków ze świeżymi owocami. Najlepsza pora roku, kiedy to sezon na jedno owoce się kończy, a zaraz zaczyna się drugi. Babeczki jagodowe czy jeśli wolicie muffinki jagodowe (dla mnie to żadna różnica) to hit lata.
Składniki:
8 dużych lub 12 małych babeczek
180 g mąki
150 g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
50 ml mleka
80 ml oleju
2 jajka
300 g jagód, mrożonych lub świeżych
Piekarnik nastaw na 175ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Formę do muffinków wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Babeczki można też upiec w muffinkowych papilotach.
Wymieszaj wszystkie suche składniki w oddzielnej misce. W drugim naczyniu wymieszaj jajka, olej i mleko. Wlej masę jajeczną do suchych składników i delikatnie wymieszaj za pmocą szpatułki. Dodaj jagody i jeszcze raz delikatnie przemieszaj. Napełniać foremki do ok. 3/4 wysokości i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 – 25 minut.
Jeśli nie posiadacie foremki muffinkowej z kominkiem, możecie upiec babeczki w papierowych papilotach.
Polecane przepisy
Waniliowe cupcakes z kiwi
Muffiny dyniowe ze śliwkami
Muffiny brownies z masłem arachidowym
Muffiny czekoladowo jogurtowe
Muffiny jablkowo dyniowe z orzechowa nuta
Źródło:http://codojedzenia.pl/babeczki-jagodowe-delikatne