ßßß
Składniki:8 dużych lub 12 małych babeczek180 g mąki150 g cukruszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka waniliowego ekstraktu50 ml mleka80 ml oleju2 jajka300 g jagód, mrożonych lub świeżych
Piekarnik nastaw na 175ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Formę do muffinków wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Babeczki można też upiec w muffinkowych papilotach.Wymieszaj wszystkie suche składniki w oddzielnej misce. W drugim naczyniu wymieszaj jajka, olej i mleko. Wlej masę jajeczną do suchych składników i delikatnie wymieszaj za pmocą szpatułki. Dodaj jagody i jeszcze raz delikatnie przemieszaj. Napełniać foremki do ok. 3/4 wysokości i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 – 25 minut.
Jeśli nie posiadacie foremki muffinkowej z kominkiem, możecie upiec babeczki w papierowych papilotach.Polecane przepisyWaniliowe cupcakes z kiwiMuffiny dyniowe ze śliwkamiMuffiny brownies z masłem arachidowymMuffiny czekoladowo jogurtoweMuffiny jablkowo dyniowe z orzechowa nuta