Wykonanie

Dzisiaj
męski obiad. Mój K. nie jest na diecie, wręcz przeciwnie ;-), dlatego będą też tu pojawiać się przepisy wysokoenergetyczne, z dużą ilością
białka. I takie jest to danie, pyszna
fasola jaś, w
sosie pomidorowym, ze świeżym
rozmarynem,
majerankiem, do tego klopsiki z
mięsa wieprzowego przyprawione
czosnkiem nieniedźwiedzim, a wszytko okraszone w dodatku
boczkiem wędzonym. O tak! Miliony kalorii ;-)))To Panowie jak chętni to zapraszam!

SKŁADNIKI:- 1 kg
mięsa mielonego wieprzowego wysokiej jakości- 250 g wędzonego
surowego boczku- opakowanie
fasoli Jaś (500g )- 1 duża
cebula biała- 7 ząbków
czosnku-
majeranek-
rozmaryn- 2
jaja-
czosnek niedźwiedzi-
olej rzepakowy-
pieprz czarny-
liść laurowy -6 szt-
ziele angielskie-
koncentrat pomidorowy- 4 łyżki płaskie
bułki tartej-
mąka do obtaczania klopsików
Fasolę jaś namocz w wodzie przez 12 godzin.
Mięso wieprzowe przypraw
przyprawą do pieczeni i
czosnkiem niedźwiedzim, wstaw do lodówki na 12 godzin.Namoczoną
fasolę, przełóż do garnka, zalej
wodą i zacznij gotować z gałązkami świeżego
rozmarynu przez 30 minut.Na dużej patelni usmaż wraz z
pieprzem cebulę i
czosnek, ma być szklista nie brązowa.Dodaj do garnka.Pokrój na grubą kostkę
boczek, usmaż na suchej patelni, dodaj do całości.Do
fasolki dodajemy,
liście laurowe,
ziele angielskie i
sól.Gotuj na małym ogniu.Zacznij wyrabiać
mięso, dodaj
jajka,
bułkę tartą i około 1/3 szkl.
wody.
Mięso wyrabiaj co najmniej 10 minut, im dłużej tym lepiej.Formuj kulki dość małe i układaj na talerzu.Każdą kulkę obtaczamy w
mące i dodajemy do gotującej się
fasolki.Całość uzupełnij
wodą tak aby wszystkie klopsiki były zanurzone.Całość gotujemy 20 -30 minut, do miękkości składników.Dodaj
koncentrat pomidorowy i
majeranek.Doprawiamy potrawę
solą i
pieprzem.

Smacznego!