Wykonanie
Uwielbiam smak
pomidorów. A
makarony mogłabym jeść przynajmniej kilka
razy w tygodniu. Taka zapiekanka jest bardzo syta, ponieważ łączy w sobie treściwe
mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz
ser. A
pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny.


12 rurek
makaronu cannelloni3
cebule300 g
mięsa mielonego wieprzowego (z
szynki)Kilka
pieczarek1/2
czerwonej papryki200 g
pomidorów z puszki (krojonych)1 łyżka
koncentratu pomidorowego200 g
żółtego seraPrzyprawy:
sól,
pieprz,
bazylia,
chilliMasło do formy
Pomidorowy beszamel:200 g
pomidorów z puszki (krojonych)1 łyżka
masła1 łyżka
mąki (kopiasta)Ok. 1,5 szklanki
mlekaPrzyprawy:
Sól,
Pieprz,
Lubczyk,
Gałka muszkatołowaNatka pietruszki do dekoracji
Cebulę oraz
czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę,
pieczarki w półplasterki. Wszystkie warzywa szklimy na odrobinie
oleju. Gdy zmiękną dokładamy
mielone mięso. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Gdy
mięso jest miękkie wlewamy pokrojone
pomidory oraz
koncentrat pomidorowy. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
bazylią oraz
chilli. Dusimy jeszcze chwilkę. Żaroodporne naczynie smarujemy
masłem. Rurki napełniamy przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu. Gdy zostanie nam farszu możemy go wyłożyć na wierzch zapiekanki.
Pomidorowy beszamel:W garnku rozpuszczamy
masło. Wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy. Powstanie nam jasna zasmażka. Delikatnie wlewamy
mleko (nadal energicznie mieszamy). Zmniejszamy ogień i co jakiś czas mieszamy (do momentu aż sos stanie się gęstszy i zyska konsystencję
śmietany). Wlewamy krojone
pomidory, doprawiamy
solą,
pieprzem,
lubczykiem i
gałką muszkatołową. Ciepłym sosem zalewamy rurki. Naczynie szczelnie przykrywamy i zapiekamy w 190*C przez 25-30 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, rurki posypujemy
żółtym serem i zapiekamy do zarumienienia się wierzchu. Dekorujemy
natka pietruszki.