ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z pomidorowym beszamelem

Cannelloni z pomidorowym beszamelem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam smak pomidorów. A makarony mogłabym jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Taka zapiekanka jest bardzo syta, ponieważ łączy w sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny.
12 rurek makaronu cannelloni
3 cebule
300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki)
Kilka pieczarek
1/2 czerwonej papryki
200 g pomidorów z puszki (krojonych)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
200 g żółtego sera
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli
Masło do formy
Pomidorowy beszamel:
200 g pomidorów z puszki (krojonych)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki (kopiasta)
Ok. 1,5 szklanki mleka
Przyprawy: Sól, Pieprz, Lubczyk, Gałka muszkatołowa
Natka pietruszki do dekoracji
Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystkie warzywa szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmiękną dokładamy mielone mięso. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Gdy mięso jest miękkie wlewamy pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Dusimy jeszcze chwilkę. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Rurki napełniamy przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu. Gdy zostanie nam farszu możemy go wyłożyć na wierzch zapiekanki.
Pomidorowy beszamel:
W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstanie nam jasna zasmażka. Delikatnie wlewamy mleko (nadal energicznie mieszamy). Zmniejszamy ogień i co jakiś czas mieszamy (do momentu aż sos stanie się gęstszy i zyska konsystencję śmietany). Wlewamy krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i gałką muszkatołową. Ciepłym sosem zalewamy rurki. Naczynie szczelnie przykrywamy i zapiekamy w 190*C przez 25-30 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, rurki posypujemy żółtym serem i zapiekamy do zarumienienia się wierzchu. Dekorujemy natka pietruszki.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2016/02/cannelloni-z-pomidorowym-beszamelem.html