Wykonanie

Tym razem na słodko,już chyba dawno ciasta nie było...mm tak wyszło :PPrzepis na,to ciasto znalazłam na blogu u Kasi . Do zrobienia tego ciasta zbierałam się już od dawna. Początkowo miałam je zrobić na Święta,
potem Nowy Rok. I tak do tej
pory..w końcu pozbierałam się do kupy. Częstujcie się.Składniki:
Biszkopt:4
jajka2 łyżki
kakao1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mąki6 łyżek
oleju1/2 łyżki
octu2,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaCiasto
makowe:4
białka1/3 szklanki
maku1/3 szklanki
wiórków kokosowych1/3 szklanki
cukruMasa:250 ml
mleka100 g
masła3 łyżki
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego1 opakowaniu budyniu
waniliowegoDodatkowo:1/2 słoiczka
powideł śliwkowychBiszkopt.
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj
żółtka i
cukier. Cały czas ubijając dodawaj ubijając dodawaj
olej,
mąkę,
kakao,
ocet i
proszek do pieczenia.Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170 C przez ok. 30 minut.Gotowe ciasto ostudź,po czym przekrój na pół.Ciasto
makowe.
Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania powoli dodawaj
cukier. Na koniec dodaj
mak i
wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj.Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 170 C przez ok. 25 minut.Masa.Z
mleka odlej 100 ml. Pozostałe
mleko zagotuj z
cukrem wanilinowym. W odlanym
mleku wymieszaj
budyń. Wymieszany
budyń dodaj do gotującego się
mleka. Gotowy
budyń odstaw do przestygnięcia.
Masło utrzyj z
cukrem pudrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawaj
budyń.Spód
biszkoptu posmaruj powidłami,przykryj
ciastem makowym. Na ciasto
makowe wyłóż masę budyniową,wyrównaj i przykryj
biszkoptem. Ciasto najlepiej polać
polewą czekoladową.