Wykonanie

Witajcie po świętach. Jak je spędziliście ??? Ja bardzo miło, rodzinnie i smacznie. Pogoda dopisała były więc długie spacery po lasach :-) Zajączek przyniósł fajne prezenty a w Dyngusa
woda lała się po ścianach strumieniami :-) było dużo frajdy i śmiechu. I takie właśnie święta lubię :-)A teraz obiecany przepis na pyszne ciacho Pijaka :-). Zrobiła go ostatnio moja koleżanka z pracy i bardzo mi smakował, wzięłam przepis i sama go zrobiłam. Jest pyszne :-) spróbujcie sami :-).Mój Tato okrzyknął go najlepszym
ciastem jakie jadł i od teraz mam go zawsze dla niego robić :-)Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 1 opakowanie
biszkoptów- 1 szklanka
amaretto-
wiórki kokosowe do posypania ciasta- 1 opakowanie kremu karpatka w 5 minut- 1 słoiczek
dżemu z czarnej porzeczkiWarstwa makowa:- pół szklanki suchego
maku- pół szklanki wiórek
kokosowych- pół szklanki
cukru- 6
białekBiszkopt:- 6 łyżek
mąki- 6 łyżek
cukru- 6 łyżek
oleju- 3
jajka- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPolewa:- 1/4 kostki
masła- 4 łyżki
cukru- 3 łyżki
mleka- 2 łyżki
kakaoWykonanie:
Biszkopt - Rozdzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę mikserem, dodajemy powoli
cukier i dalej miksujemy, następnie cały czas miksując dodajemy po 1
żółtku i
olej,
mąkę i proszek.Ciasto wylewamy do tortownicy ( średnica 26cm) - tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko spód,
boków nie wykładamy papierem wtedy
biszkopt nam urośnie równomiernie.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut, grzanie góra-dół.Po upieczeniu
biszkopt studzimy i wyciągamy z blaszki.Masa makowa -
białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli
cukier i miksujemy, następnie powoli dodajemy
mak i
wiórki kokosowe, ale już nie ubijamy tylko mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do tej samej tortownicy co piekliśmy
biszkopt wyłożonej papierem na spodzie i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra - dół.Polewa - wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy kilka minut na małym ogniu mieszając, jeszcze gorącą polewą polewamy
biszkopty.
Biszkopty nasączamy w
likierze amaretto, możemy także użyć zwykłej
wódki, jak ktoś chce wersję łagodniejszą może
wódkę wymieszać z
sokiem.Krem - opakowanie kremu karpatka przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.Ułożenie ciasta -
biszkopt nasączamy ulubionym płynem - ja nasączyłam
napojem jabłkowym, następnie wykładamy słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki ( lub innego ale koniecznie kwaśnego), na to ciasto
makowo-
kokosowe, krem karpatka, nasączone
biszkopty w
amaretto i polewa
kakaowa, posypać wiórkami kokosowymi na wierzchu.Ciasto schładzamy w lodówce.Smacznego :-)
