ßßß
Za oknem wiosna powoli budzi się do życia, więc dziś i na talerzu u mnie wiosennie :) Lekka, świeża i pyszna wiosenna sałatka, którą pierwszy raz miałam okazję kosztować lata świetlne temu u mojej Teściowej. Od lat robię ją również sama, oczywiście co nieco zmodyfikowaną przeze mnie, wzbogaconą również o kiełki brokuła i koperek w sosie:)Sałatka prosta i łatwa do zrobienia, składa się z sałaty lodowej, kiełków brokuła, świeżego ogórka, rzodkiewki i groszku, do tego jajka ugotowane na twardo, szczypiorek oraz kosteczki żółtego sera dla zaostrzenia smaku. Polana jest jogurtowym sosem koperkowym. Idealna na kolację, śniadanie, jako przegryzka w ciągu dnia albo na obiad w pracy. Bardzo Wam polecam :)SKŁADNIKI:1/2 małej lub 1/3 dużej główki sałaty lodowej120 g sera żółtego w kostce (np. gouda, edamski)4 jajka ugotowane na twardomały świeży ogórek (okolo 150 g)0,5 puszki groszku konserwowego6 rzodkiewekpół opakowania kiełków brokuła (25 g)pół pęczka szczypiorkuSKŁADNIKI NA SOS:180-200 g jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu (w wersji light można pominąć)1/3 pęczka koperkusól i świeżo zmielony pieprzWYKONANIE:Umytą i osuszoną sałatę lodową poszatkuj w kwadraty, dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka, odcedzony z zalewy groszek, posiekane w plasterki rzodkiewki, jajka i ser pokrojone w większą kosteczkę oraz posiekany szczypiorek i kiełki w całości.Jogurt wymieszaj z majonezem, koperkiem, solą i pieprzem (do smaku). Gotowym sosem polej sałatkę. Dokładnie wymieszaj całość. Gotowe! Smacznego!