Wykonanie
Witam kochani. Pogoda dzisiaj, jak na spaghetti. Któż z nas nie lubi
makaronu z
sosem pomidorowym. Przepisów jest mnóstwo, ale zapraszam do mnie, bo sposób jest prosty i szybki - dla zapracowanych. Pomijam dodatkowy tłuszcz, jak na przykład
boczek. Wrzucam od razu mielone na suchą rozgrzaną patelnię...

Składniki na 3-4 osobyokoło 250 g
mięsa mielonego - wołowe, wieprzowe, drobiowe- jakie lubicie2 łyżki z brzuszkiem
koncentratu pomidorowego dobrej jakości1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku2 szklanki
wody do sosu (może być
woda z gotowania
makaronu-trzeba uważać wtedy z soleniem sosu )płaska łyżka
mąki pszennej (opcjonalnie-ta ilość koncentratu zagęszcza około 1,5 szklanki
wody)1 łyżeczka
miodu lub
cukru2-3 szczypty
ziół prowansalskichszczypta
pieprzu ziołowego i
chilisól do smaku
makaron spaghetti - ilość według uznania, gotowany średnio około 7 minut na al dente, czyli nie może być miękki.
Makaron tylko odcedzam - nie hartuję zimną
wodą, żeby sos mógł przylegać do klusek.tarty
ser do posypania według uznaniaPrzygotowanieLINK do przygotowania na filmie
Mięso mielone wkładam na rozgrzana patelnię. Rozdrabniam łyżką. Chwilę podsmażam i zaraz jak zbieleje, czyli jak zetnie się
białko, dodaję pokrojoną drobno
cebulę. Mieszam. Przykrywam pokrywą i duszę na niewielkim grzaniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby było bardzo sucho na patelni, bo
mięso na przykład dość chude, podlewam niewielką ilością
wody, żeby się nic nie przypalało. Dodaję rozdrobniony
czosnek,
przyprawy i
koncentrat pomidorowy, który oprócz smaku naturalnie zagęszcza sos. Mieszam całość i posypuję
mąką, jeśli chcę. żeby sosu było więcej i żeby miał odpowiednią gęstość. Mieszam. Wlewam partiami
wodę, mieszając całość w trakcie. Taki przepis, jak tylko mamy czas, warto modyfikować, dodając na przykład podczas duszenia startą na tarce
pietruszkę,
seler,
marchewkę lub na przykład
cukinię.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika