Wykonanie

Chyba muszę się "przeprosić" z książeczką dołączoną do mojej maszyny do
chleba :) Wypróbowałam tylko dwa przepisy w niej zawarte, oba super, "no ale przecież nie
będę korzystać z takiego źródła skoro mam internet" - i to było błędne myślenie. Dziś wróciłam do jednego z tych przepisów - ciasta na pizze i to było TO! Objedliśmy się jak bąki a jedna pizza nadal czeka aż ktoś zgłodnieje :)Z podanego przepisu wychodzą 4 cieniutkie pizze o średnicy ok 28 cm.1 1/2 filiżanki ciepłej
wody2 1/2 łyżki
oliwy z oliwek4 1/2 filiżanki
mąki pszennej2 1/2 łyżki
cukru1 1/2 łyżeczki
soli2 1/4 łyżki
suszonych drożdzy.Maszyniści mogą wszystko po prostu wrzucić do pojemnika i ustawić program do wyrastania
ciasta drożdżowego. Rękodzielnicy muszą wszystkie składniki dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.W czasie gdy ciasto rośnie możemy przygotować SOS. U mnie:1/2
cebuliczosnekok. szklanki
przecieru pomidorowego domowego1 łyżka
koncentratu pomidorowegoziołasól,
pieprz,
cukier
Cebulę chwilkę poddusiłam, dodałam
czosnek, zalałam przecierem, dodałam resztę składników i gotowałam na wolniutkim ogniu w celu zredukowania
wody.Gdy mamy sos zaczynamy szykować wszystkie dodatki do pizzy. U mnie:
sery: gorgonzola,
mozarella,
parmezanmięso: grillowana
pierś z kurczaka,
szynka szwarcwaldzka
rukola,
szpinak liściastyNagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cieniutkie placki.

Smarujemy 2 łyżkami sosu i nakładamy ulubione składniki.Pieczemy ok 15 minut pojedynczo.Ja
rukolę wykładałam na upieczoną pizze, natomiast
szpinak dorzucałam w połowie pieczenia.

3
sery,
kurczak grillowany,
szpinak - u góry przed dopieczeniem, u dołu pizza gotowa do podania.

3
sery,
szynka szwarcwaldzka,
rukola:

