Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj polecam mój sposób na gołąbki, szybkie do przygotowania.
Kapusta pekińska mięknie w minutę lub krócej. Trzeba tylko przypilnować, by nie za długo, bo liście bardzo delikatne, ale i przez to efekt jest mniam, mniam...
Składniki na średnią
kapustę pekińskąFarsz2 łyżki z brzuszkiem ugotowanej
kaszy jaglanej lub
ryżu2 - 3 łyżki z brzuszkiem
mięsa mielonego według uznaniakawałek posiekanego drobno
poraprzyprawy ziołowe na przykład płaska łyżka
ziół prowansalskichszczypta:
pieprzu ziołowego,
pieprzu czarnego mielonego,
czosnku i
soli do smakuPrzygotowanie farszu : Mieszam składniki farszu i gotowe.Przygotowanie
kapusty i gołąbków. LINK do przygotowania na filmie.Odcinam z główki 2/3
kapusty, zostawiając 1/3
kapusty u nasady główki. Mniejszą część polecam wykorzystać do zupy lub przygotować podsmażaną
kapustę LINK .Rozkładam liście. Ścinam jaśniejsze zgrubienia po środku liści, żeby móc
potem łatwiej zawijać farsz. Opłukuję liście pod bieżącą
wodą i układam w lekko osolonym wrzątku. Krótko blanszuje i zaraz osączam na sicie. Zawijam porcje farszu w wystudzone liście, układając końcówką zawinięcia do
spodu naczynia, w którym się będą piekły lub gotowały.
Polewam całość
sosem pomidorowym i zapiekam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C, około 30 minut. Naczynie warto przykryć, jeśli nie całkiem pokryje je sos, po to, by liści nie przesuszać.
Sos pomidorowy do gołąbkówokoło 0,5 litra rosołu lub składniki do
wywaru: pół litra
wody,
marchewka pietruszka,
cebulka, ząbek
czosnku,
liść laurowy, 2 ziarna ziela ang., szczypta
oregano,
pieprzu ziołowego, łyżeczka z brzuszkiem
cukru lub ciut więcej.2 łyżki gęstego przecieru (około 150 ml)1 łyżka
mąki pszennej plus 1/4 szklanki zimnej
wody.Przygotowanie
sosu pomidorowego : Rozdrobnione warzywa gotuję 5-6 minut. Dodaję
przyprawy. W zimnej wodzie w szklance mieszam
mąkę na gładko. Dopełniam szklankę wrzątkiem z
wywaru. Mieszam dokładnie i zagęszczam sos.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika