ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kapusty pekińskiej łatwy przepis

Gołąbki z kapusty pekińskiej łatwy przepis

nazwa

Wykonanie

Witam kochani. Dzisiaj polecam mój sposób na gołąbki, szybkie do przygotowania. Kapusta pekińska mięknie w minutę lub krócej. Trzeba tylko przypilnować, by nie za długo, bo liście bardzo delikatne, ale i przez to efekt jest mniam, mniam...
Składniki na średnią kapustę pekińską
Farsz
2 łyżki z brzuszkiem ugotowanej kaszy jaglanej lub ryżu
2 - 3 łyżki z brzuszkiem mięsa mielonego według uznania
kawałek posiekanego drobno pora
przyprawy ziołowe na przykład płaska łyżka ziół prowansalskich
szczypta: pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego mielonego, czosnku i soli do smaku
Przygotowanie farszu : Mieszam składniki farszu i gotowe.
Przygotowanie kapusty i gołąbków. LINK do przygotowania na filmie.
Odcinam z główki 2/3 kapusty, zostawiając 1/3 kapusty u nasady główki. Mniejszą część polecam wykorzystać do zupy lub przygotować podsmażaną kapustę LINK .
Rozkładam liście. Ścinam jaśniejsze zgrubienia po środku liści, żeby móc potem łatwiej zawijać farsz. Opłukuję liście pod bieżącą wodą i układam w lekko osolonym wrzątku. Krótko blanszuje i zaraz osączam na sicie. Zawijam porcje farszu w wystudzone liście, układając końcówką zawinięcia do spodu naczynia, w którym się będą piekły lub gotowały.
Polewam całość sosem pomidorowym i zapiekam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C, około 30 minut. Naczynie warto przykryć, jeśli nie całkiem pokryje je sos, po to, by liści nie przesuszać.
Sos pomidorowy do gołąbków
około 0,5 litra rosołu lub składniki do wywaru: pół litra wody, marchewka pietruszka, cebulka, ząbek czosnku, liść laurowy, 2 ziarna ziela ang., szczypta oregano, pieprzu ziołowego, łyżeczka z brzuszkiem cukru lub ciut więcej.
2 łyżki gęstego przecieru (około 150 ml)
1 łyżka mąki pszennej plus 1/4 szklanki zimnej wody.
Przygotowanie sosu pomidorowego : Rozdrobnione warzywa gotuję 5-6 minut. Dodaję przyprawy. W zimnej wodzie w szklance mieszam mąkę na gładko. Dopełniam szklankę wrzątkiem z wywaru. Mieszam dokładnie i zagęszczam sos.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2016/02/goabki-z-kapusty-pekinskiej.html