Wykonanie
Uwielbiam przepisy na
papryki faszerowane, jako letni obiad.gotowana
papryka faszerowana .

6-7
czerwonych paprykszklanka
kaszy jaglanej2,5 szklanki
wody + 2 szklanki przegotowanej
wody lub
bulionu do pieczenia500 g
mięsa mielonego z
indykałyżeczka
pieprzu ziołowegołyżeczka zielonej czubrycypół łyżeczki
ostrej paprykipół łyżeczki
ziół prowansalskich3 ząbki
czosnkujajkokilka plasterków
żółtego sera (w wersji fit zrezygnować)
sólUgotować
kaszę jaglaną na sypko według instrukcji na opakowaniu - przelać
kaszę wrzątkiem by pozbyć się goryczki, a następnie zalać zimną
wodą w rondlu z dodatkiem
soli i gotować, co jakiś czas mieszając, aż wchłonie
wodę i będzie miękka.Odstawić do ostygnięcia.W tym czasie pozbyć się gniazd nasiennych z
papryk, odcinając wcześniej wierzchołki
papryk.
Kaszę wymieszać z
mięsem,
jajkie, przeciśniętymi ząbkami
czosnku i
przyprawami.Gotową mieszanką napełniać
papryki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym - na dno wlać
wodę lub
bulion.Piec
papryki w temp. 180 st.C. przez 45 minut, następnie na wierzchu położyć po plasterku
sera i wierzchu
papryk - zapiekać jeszcze przez 20 minut.
