ßßß
Cookit - przepis na Cukinia faszerowana
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Cukinia faszerowana
Składniki
Cukinia
Mięso
Kasza jaglana
Woda
Bulion
Mięso mielone
Indyk
Pieprz
Zioła
Papryka ostra
Zioła prowansalskie
Czosnek
Jajko
Żółty ser
Sól
Wykonanie
Pyszny, letni obiad?
Cukinia
faszerowana!
Cukinia
faszerowana
mięsem
i
kaszą jaglaną
2 większe
cukinie
szklanka
kaszy jaglanej
2,5 szklanki
wody
+ 2 szklanki przegotowanej
wody
lub
bulionu
do pieczenia500 g
mięsa mielonego
z
indyka
łyżeczka
pieprzu
ziołowego
łyżeczka zielonej czubrycypół łyżeczki
ostrej papryki
pół łyżeczki
ziół prowansalskich
3 ząbki
czosnku
jajko
kilka plasterków
żółtego sera
(w wersji fit zrezygnować)
sól
Ugotować
kaszę jaglaną
na sypko według instrukcji na opakowaniu - przelać
kaszę
wrzątkiem by pozbyć się goryczki, a następnie zalać zimną
wodą
w rondlu z dodatkiem
soli
i gotować, co jakiś czas mieszając, aż wchłonie
wodę
i będzie miękka.Odstawić do ostygnięcia.
Cukinie
przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
Kaszę
wymieszać z
mięsem
,
jajkiem
, przeciśniętymi ząbkami
czosnku
i
przyprawami
.Gotową mieszanką napełniać
cukinie
które ułożyć w naczyniu żaroodpornym - na dno wlać
wodę
lub
bulion
.Piec
papryki
w temp. 180 st.C. przez 30 minut, następnie na wierzchu położyć po plasterku
sera
- zapiekać jeszcze przez 20 minut.
Źródło:
http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/08/cukinia-faszerowana.html
Przepisy powiązane
Papryka faszerowana kasza jaglaną i mięsem
Kotlety mielone w sosie "3 sery"
Kisz na kaszy jaglanej z mięsem i cukinią - Tarta
Domowa mielonka drobiowa
Grillowana pierś z indyka ze szparagami i jajkiem w koszulce. / Grilled turkey breast with asparagus and poached egg.
Składniki powiązane (0)