Wykonanie
Uwielbiam takie desery: połączenie mocno słodkich mas z orzeźwiającymi
galaretkami.Już jakiś czas zabieram się za przygotowanie tego
tortu. Święta przyspieszyły ten pomysł.

Składniki na tortownicę 26 cmSkładniki na masę:½ kg
masła1 szklanka
cukru2 szklanki
mleka8
żółtek jaja1
budyń waniliowy4 kolorowe
galaretki3 łyżki
kakao1
biała czekolada deserowa1
gorzka czekolada10 dag
orzechów włoskichSkładniki na spód ciasta:1 szklanka
mąki1
jajko10 dag
cukru½ szklanki
mleka8 dag
margaryny1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
kakao½ łyżeczki
sody oczyszczonej15 dag
dżemutłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formyWykonanie ciasta na spód placka:
Margarynę zmiksować z
dżemem, dodać
jajko,
cukier i stopniowo dodawać
mleko.
Mąkę wymieszać z
kakao,
cynamonem,
sodą oczyszczoną i połączyć z
margaryną i dokładnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, po czym ostudzić.Wykonanie masy:Trzy
galaretki ugotować oddzielnie w szklankach
wody, zaś jedna
galaretkę gotujemy tak jak w opisie na opakowaniu.
Żółtka utrzeć z
cukrem.
Budyń wymieszać w ½ szklance
mleka. Resztę
mleka zagotować, dodać utarte
żółtka, rozpuszczony
budyń i cały czas mieszając ugotować krem. Ostudzić i utrzeć z
masłem. Następnie krem podzielić na trzy części. Do jednej dodać
kakao i pokrojone obie
czekolady. Do drugiej
orzechy (lekko zrumienione na suchej patelni), do trzeciej dodać pokrojone
galaretki.Składanie placka:Na spodzie placka rozkładamy masę
kakao , druga warstwa to masa z
orzechami.

Na górę placka rozkładamy starannie masę z
galaretką i zalewamy tężejącą
galaretką.

Gotowy placek przenosimy w chłodne miejsce. Najlepiej go kroić na drugi dzień.