ßßß
Zapiekane bataty(4-6 porcji)Składniki:800 g batatów, obranych i pokrojonych w plastry o grubości 3 mm1/2 szklanki startego parmezanu1/2 szklanki startej goudy (lub innego ulubionego sera żółtego)1 1/2 szklanki śmietanki 36%3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę4 gałązki świeżego tymianku, same listki, drobno posiekane1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W małym rondelku podgrzej na średnim ogniu śmietankę, czosnek, tymianek i gałkę muszkatołową (nie doprowadź do wrzenia). Dopraw solą i pieprzem i odstaw.W naczyniu do zapiekania, ułóż 1/3 batatów, tak by plasterki zachodziły na siebie, dopraw solą i pieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką.Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut i podawaj.Smacznego!
English versionSweet potato gratin(4-6 servings)Ingredients:800 g sweet potatoes, peeled and cut into 3 mm slices1/2 cup parmesan cheese, grated1/2 cup gouda cheese, grated1 1/2 cups heavy cream3 cloves of garlic, finely minced4 sprigs fresh thyme, removed from stems and finely chopped1/2 tsp ground nutmegsalt and pepper to tastePreparation:Preheat the oven to 180 oC.In a sauce pan, heat the cream, garlic, thyme and nutmeg over medium-heat until heated through (do not let come to a boil). Season with salt and pepper and set aside.In a casserole dish, place the sweet potatoes in a single layer in an overlapping pattern. Season with salt and pepper and sprinkle with a third of the parmesan and gouda cheese. Repeat with two more layers and pour the cream mixture over the potatoes.Bake for 35-40 minutes, until the potatoes are fork tender. Let stand for ten minutes and serve.Enjoy!
Przypominam też inne ziemniaczane pyszności:Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes
Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake
Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables
Ziemniaki zapiekane z serem z niebieską pleśnią i karmelizowaną cebulą / Blue cheese and caramelized onion potatoes au gratin
Ziemniaki z brokułami zapiekane pod mozzarellą/Potatoes and broccoli baked with mozzarella
Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash
Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem
Boulangère z ziemniaków Gordona Ramsaya
Share the post "Zapiekane bataty / Sweet potato gratin"


