Wykonanie
Share the post "Smażone
młode ziemniaki ze
szparagami i
tymiankiem / Pan roasted potatoes and asparagus with thyme"
Szparagów na rynku jakby coraz mniej, więc korzystajcie z ich dobrodziejstwa dopóki jest to jeszcze możliwe. Dziś proponuję pyszny dodatek do każdego dania głównego, chrupiące
młode ziemniaczki z delikatnymi
szparagami i
tymiankiem, przygotowane na patelni. Szybkie łatwe i przepyszne. Polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:800 g zielonych lub białych
szparagów500 g
młodych ziemniaków, umytych i wyszorowanych1 duża
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1 gałązka świeżego
tymiankusól i
pieprz4 łyżki
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Wyszorowane,
młode ziemniaki wrzuć do gotującej się, dobrze osolonej
wody i gotuj przez 10 minut (lub dłużej jeżeli będą większe), aż będą prawie miękkie. Następnie odcedź je, odstaw do ostudzenia po czym pokrój w plastry (nie obieraj).
Zielone szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce i pokrój na duże kawałki.Na dużej patelni rozgrzej
olej, wrzuć
szparagi,
cebulę i
czosnek i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj
ziemniaki i
tymianek, po czym smaż przez około 10 minut, do ładnego zarumienienia.Dopraw
solą,
pieprzem i podawaj.Smacznego!

English versionPan roasted potatoes and asparagus with thyme(4 servings)Ingredients:800 g green or white asparagus500 g baby potatoes, washed and scrubbed1 large onion, chopped2 cloves garlic, minced1 sprig of thymesalt and pepper4 tablespoons canola oilPreparation:Cook potatoes al dente in boiling, salted water, for about 10 minutes. Drip off, allow to cool and cut into rough slices (do not peel).Wash asparagus, cut off the
woody ends, then cut into large pieces.Heat canola oil in a large pan. Add asparagus, onions and garlic to the pan and fry until golden browned. Then add potatoes and thyme and cook for about 10 minutes until all the ingredients have a golden brown color.Season with salt and pepper and
serve.Enjoy!

Share the post "Smażone
młode ziemniaki ze
szparagami i
tymiankiem / Pan roasted potatoes and asparagus with thyme"



