Wykonanie
Share the post "
Ziemniaki zapiekane z
serem / Cheesy scalloped potatoes"Dziś przedstawiam kolejny pomysł na zapiekane
ziemniaki, które urozmaicą każde danie główne.
Ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, zapieczone w delikatnym sosie
śmietanowym z
ziołami pod warstwą
parmezanu, z pewnością przypadną do gustu każdemu. Uwielbiam je też odgrzane na kolację, z odrobiną
ketchupu są znakomite;) Zapraszam po przepis!

Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:2 łyżki
masła1 kg
ziemniaków, obranych i częściowo ugotowanych w osolonej wodzie przez 10 minut, pokrojonych w cienkie plasterki1 szklanka
śmietanki 36%150 g
serka śmietankowego1 łyżka drobno posiekanych:
rozmarynu,
tymianku i
oregano3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól i
pieprz1/2 szklanki startego
parmezanuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.Nasmaruj średnią formę do zapiekania
olejem, na jego dno wyłóż kawałki
masła i włóż do piekarnika. Gdy
masło się rozpuści wyjmij z piekarnika i odstaw.W średnim rondelku podgrzej na średnim ogniu
śmietankę,
ser śmietankowy,
zioła,
czosnek i wymieszaj do uzyskania jednolitego sosu, dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Włóż pokrojone
ziemniaki do dużej miski, wlej
śmietankę i delikatnie wymieszaj. Następnie przełóż plastry
ziemniaków do naczynia do zapiekania i zalej resztą
śmietanki.Przykryj naczynie folią aluminiową, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Zdejmij folię, piecz następne 15 minut, po czym posyp
parmezanem i piecz kolejne 15 minut, do ładnego zarumienienia.Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól jej “odpocząć” przez 5-10 minut przed podaniem do delikatnego stężenia.Smacznego!

English versionCheesy scalloped potatoes(4 servings)Ingredients:2 tbsp butter1 kg potatoes, peeled partially cooked in the salted water for 10 minutes and thinly sliced1 cup double cream150 g cream cheese1 tbsp finely chopped rosemary, thyme and
oregano3 cloves of garlic, mincedsalt and pepper1/2 cup grated
Parmesan cheesePreparation:Preheat oven to 200 oC.Grease an medium baking dish with oil and place bits of butter on the bottom. Place it in the oven until butter
melts then remove the pan from the oven.In a medium saucepan, heat double cream, cream cheese, herbs, garlic over medium until smooth, season with salt and pepper to taste ans set aside.Place the sliced potatoes in a large bowl and
pour the cream and gently mix. Transfer potato slices into baking dish and
pour the rest of cream mixture over the potatoes.Cover the dish with foil and place it in the preheated oven and bake 30 minutes. Remove the foil and bake another 15 minutes then sprinkle grated
Parmesan over the potatoes and bake for 15
more minutes until the top is golden brown.Remove potatoes from the oven, all to rest 5-10 minutes before serving.Enjoy!

Share the post "
Ziemniaki zapiekane z
serem / Cheesy scalloped potatoes"



