ßßß
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:2 łyżki masła1 kg ziemniaków, obranych i częściowo ugotowanych w osolonej wodzie przez 10 minut, pokrojonych w cienkie plasterki1 szklanka śmietanki 36%150 g serka śmietankowego1 łyżka drobno posiekanych: rozmarynu, tymianku i oregano3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskęsól i pieprz1/2 szklanki startego parmezanuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.Nasmaruj średnią formę do zapiekania olejem, na jego dno wyłóż kawałki masła i włóż do piekarnika. Gdy masło się rozpuści wyjmij z piekarnika i odstaw.W średnim rondelku podgrzej na średnim ogniu śmietankę, ser śmietankowy, zioła, czosnek i wymieszaj do uzyskania jednolitego sosu, dopraw solą i pieprzem do smaku.Włóż pokrojone ziemniaki do dużej miski, wlej śmietankę i delikatnie wymieszaj. Następnie przełóż plastry ziemniaków do naczynia do zapiekania i zalej resztą śmietanki.Przykryj naczynie folią aluminiową, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Zdejmij folię, piecz następne 15 minut, po czym posyp parmezanem i piecz kolejne 15 minut, do ładnego zarumienienia.Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól jej “odpocząć” przez 5-10 minut przed podaniem do delikatnego stężenia.Smacznego!
English versionCheesy scalloped potatoes(4 servings)Ingredients:2 tbsp butter1 kg potatoes, peeled partially cooked in the salted water for 10 minutes and thinly sliced1 cup double cream150 g cream cheese1 tbsp finely chopped rosemary, thyme and oregano3 cloves of garlic, mincedsalt and pepper1/2 cup grated Parmesan cheesePreparation:Preheat oven to 200 oC.Grease an medium baking dish with oil and place bits of butter on the bottom. Place it in the oven until butter melts then remove the pan from the oven.In a medium saucepan, heat double cream, cream cheese, herbs, garlic over medium until smooth, season with salt and pepper to taste ans set aside.Place the sliced potatoes in a large bowl and pour the cream and gently mix. Transfer potato slices into baking dish and pour the rest of cream mixture over the potatoes.Cover the dish with foil and place it in the preheated oven and bake 30 minutes. Remove the foil and bake another 15 minutes then sprinkle grated Parmesan over the potatoes and bake for 15 more minutes until the top is golden brown.Remove potatoes from the oven, all to rest 5-10 minutes before serving.Enjoy!
Share the post "Ziemniaki zapiekane z serem / Cheesy scalloped potatoes"


