Wykonanie
Dziś przedstawiam przepyszny dodatek do każdego dania głównego.
Bataty pokrojone w cieniutkie plasterki, zapieczone ze
śmietanką z
tymiankiem i
czosnkiem, goudą i
parmezanem. Danie bardzo łatwe w przygotowaniu, a bardzo smaczne. Polecam!Scroll down for recipe in English

Zapiekane
bataty(4-6 porcji)Składniki:800 g
batatów, obranych i pokrojonych w plastry o grubości 3 mm1/2 szklanki startego
parmezanu1/2 szklanki startej goudy (lub innego ulubionego
sera żółtego)1 1/2 szklanki
śmietanki 36%3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę4 gałązki świeżego
tymianku, same listki, drobno posiekane1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W małym rondelku podgrzej na średnim ogniu
śmietankę,
czosnek,
tymianek i
gałkę muszkatołową (nie doprowadź do wrzenia). Dopraw
solą i
pieprzem i odstaw.W naczyniu do zapiekania, ułóż 1/3
batatów, tak by plasterki zachodziły na siebie, dopraw
solą i
pieprzem i posyp jedną trzecią
parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej
śmietanką.Piecz przez 35-40 minut, aż
ziemniaki staną się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut i podawaj.Smacznego!

English versionSweet potato gratin(4-6 servings)Ingredients:800 g sweet potatoes, peeled and cut into 3 mm slices1/2 cup
parmesan cheese, grated1/2 cup gouda cheese, grated1 1/2 cups heavy cream3 cloves of garlic, finely minced4 sprigs fresh thyme, removed from stems and finely chopped1/2 tsp ground nutmegsalt and pepper to tastePreparation:Preheat the oven to 180 oC.In a sauce pan, heat the cream, garlic, thyme and nutmeg over medium-heat until heated through (do not let come to a boil). Season with salt and pepper and set aside.In a casserole dish, place the sweet potatoes in a single layer in an overlapping pattern. Season with salt and pepper and sprinkle with a third of the
parmesan and gouda cheese. Repeat with two
more layers and
pour the cream mixture over the potatoes.Bake for 35-40 minutes, until the potatoes are fork tender. Let stand for ten minutes and
serve.Enjoy!

Przypominam też inne ziemniaczane pyszności:
Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes
Szparagi zapiekane z
cukinią i
ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake
Ziemniaki zapiekane z
grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables
Ziemniaki zapiekane z
serem z niebieską pleśnią i karmelizowaną
cebulą / Blue cheese and caramelized onion potatoes au gratin
Ziemniaki z
brokułami zapiekane pod mozzarellą/Potatoes and broccoli baked with
mozzarella

Podwójnie
serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese
mash

Szwedzkie
ziemniaki Hasselback z
parmezanem i
cheddarem
Boulangère z
ziemniaków Gordona Ramsaya

Share the post "Zapiekane
bataty / Sweet potato gratin"



