Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam od mamy mnóstwo wiejskiego
mięsa mielonego, więc w końcu postanowiłam je wykorzystać. Nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe mielone, dlatego postanowiłam przyrządzić pyszne klopsiki w moim ulubionym, słodkim
sosie teriyaki. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a klopsiki wyszły przepyszne! Podałam je z
makaronem i posypane
sezamem i posiekaną
dymką. Polecam!Scroll down for recipe in English

Klopsiki teriyaki(6-7 porcji)Składniki na klopsiki:800 g
mielonego mięsa wołowo-wieprzowego1 duże
jajko, roztrzepane4
dymki, pokrojone na cienkie plasterki2 ząbki
czosnku drobno posiekane2 łyżeczki
imbiru startego na tarce1 łyżka
sosu sojowego2 łyżeczki sosu
chilli (np.
Tabasco)¾ szklanki
bułki tartejSkładniki na
sos teriyaki:⅔ szklanki
sosu sojowego1 ¼ szklanki
wody1 łyżeczka mielonego
imbiru świeżego1 ząbek
czosnku mielonego½ szklanki
brązowego cukru3 łyżki
miodu¼ szklanki
mąki kukurydzianej¼ szklanki zimnej
wody1 łyżka
sezamuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W małej misce wymieszaj dokładnie ubite
jajko,
dymkę,
czosnek,
imbir,
sos sojowy i sos
chilli.Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie
mięso z
bułką tartą i mieszanką z
jajkiem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Uformuj kuleczki wielkości piłeczki golfowej, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15-18 minut.W międzyczasie umieść dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj
sos sojowy,
wodę,
imbir,
czosnek,
cukier i
miód i dokładnie wymieszaj. W oddzielnej małej miseczce wymieszaj
mąkę kukurydzianą z ¼ szklanki zimnej
wody.Doprowadź sos w patelni do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj
wodę z
mąką. Umieść sos ponownie na średnim ogniu i gotuj, mieszając, aż lekko zgęstnieje.Przełóż upieczone klopsiki do patelni z sosem i dokładnie je w nim obtocz. Gotuj na małym ogniu, aż pokryją się gęstą galzurą, po czym przełóż na talerze i podawaj z posiekaną
dymką i
sezamem.Smacznego!

English versionKlopsiki teriyaki(6-7 servings)Ingredients for meatballs:800 g ground
pork and beef1 large egg, well beaten4 green onions, thinly sliced2 cloves finely minced garlic2 tsp fresh minced ginger1 tbsp soy sauce2 tsp
chilli sauce (optional)¾ cup breadcrumbsIngredients for the teriyaki sauce :⅔ cup soy sauce1¼ cups water1 tsp fresh minced ginger1 clove minced garlic½ cup brown sugar3 tbsp honey¼ cup cornstarch¼ cup cold water1 tbsp
sesame seedsPreparation:Preheat oven to 180 oC degrees.In a small bowl, mix beaten egg, green onion, garlic, ginger, soy sauce and hot sauce until well combined.In a large bowl mix ground mix with egg mixture and breadcrumbs to bring everything into a homogenous mixture. Form golf ball-sized meatballs then place on prepared baking sheet and bake 15–18 minutes.Meanwhile, place a large skillet over medium-high heat. Add soy sauce, water, ginger, garlic, brown sugar and honey then
whisk until completely combined. In a separate small bowl, stir together the cornstarch and ¼ cup of cold water.Bring liquid to a boil then remove from heat, mix in cornstarch mixture into sauce then return to heat. Return liquid to a boil, whisking constantly to avoid lumps. Once liquid has thickened nicely, reduce heat to low and let sauce simmer.Transfer meatballs from baking sheet into sauce, turning or stirring to coat in sauce. Allow meatballs to simmer in the sauce until they are heated through then garnish with sliced green onions and
sesame seeds.Enjoy!

Share the post "Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs"



