ßßß

Na ok. 100 sztuk ( w zależności od wielkości foremek)200 g płynnego miodu50 g brązowego cukru3 lyżki wody80 g świeżego korzenia imbiru80 g masła2 jajka450 g mąki1 lyżeczka proszku do pieczeniaMiód ogrzać na kuchence wraz z cukrem i wodą, mieszajac aż cukier się rozpuści. Wystudzić. Imbir obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach natarce. Włożyć do miodu i wymieszać mikserem. Dodać jajka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawac stopniowo do masy miodowej ubijajac mikserem. Ciasto odstawić na co najmniej 4 godziny w chłodne miejsce.Następnie wyjąć na omączonz blat i uwałkowac placek o grubości ok. 8 mm, wykrawac pierniczki. Piec w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem/ 160) przez 10 minut.Przepis uczestniczy w akcji:
http://majanaboxing.blox.pl/2015/11/9-Festiwal-Pierniczkow.htmlPrzepis z książki: "Das Beste zu Weihnachten von Dr. Oetker".