ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z wołowiną i pomidorami

Spaghetti z wołowiną i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Sycące i smaczne danie kuchni włoskiej. I jak to w kuchni włoskiej bywa, przygotowuje się je szybko i łatwo. Spaghetti z wołowiną i pomidorami to lżejsza odmiana spaghetti alla bolognese.
Porcja dla 5 osób
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
600 g łopatki wołowej
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 gałązki świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
2 gałązki świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonego
1 płaska łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 szczypta peperoncino w płatkach lub chili
5 pomidorów
10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
5 łyżek startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Wołowinę odbłonić i zmielić.
Czosnek i cebulę obrać, czosnek pokroić w cienkie plasterki, cebulę drobno posiekać. Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek, dodać cebulę.
Po kilku minutach dodać wołowinę.
Gdy wołowina się zetnie dodać posiekane zioła i przyprawić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dusić przez 8 minut.
W tym czasie ugotować makaron spaghetti według przepisu z opakowania.
Suszone pomidory również pokroić w kostkę i dodać na patelnię.
Dusić do czasu ugotowania się makaronu.
Makaron odlać, kilka łyżek wody od gotowania makaronu i makaron dodać do sosu. Całość wymieszać i przełożyć na talerze. Posypać startym parmezanem i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/10/spaghetti-z-wolowina-i-pomidorami