Poziom trudnościSycące i smaczne danie kuchni włoskiej. I jak to w kuchni włoskiej bywa, przygotowuje się je szybko i łatwo. Spaghetti z wołowiną i pomidorami to lżejsza odmiana spaghetti alla bolognese.Porcja dla 5 osóbSkładniki:500 g makaronu spaghetti600 g łopatki wołowej2 łyżki oliwy z oliwek3 ząbki czosnku1 cebula2 gałązki świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego2 gałązki świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonego1 płaska łyżeczki soli½ łyżeczki pieprzu1 szczypta peperoncino w płatkach lub chili5 pomidorów10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie5 łyżek startego parmezanuSposób przygotowania:Wołowinę odbłonić i zmielić.Czosnek i cebulę obrać, czosnek pokroić w cienkie plasterki, cebulę drobno posiekać. Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek, dodać cebulę.Po kilku minutach dodać wołowinę.Gdy wołowina się zetnie dodać posiekane zioła i przyprawić.Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dusić przez 8 minut.W tym czasie ugotować makaron spaghetti według przepisu z opakowania.Suszone pomidory również pokroić w kostkę i dodać na patelnię.Dusić do czasu ugotowania się makaronu.Makaron odlać, kilka łyżek wody od gotowania makaronu i makaron dodać do sosu. Całość wymieszać i przełożyć na talerze. Posypać startym parmezanem i podawać.Smacznego!