Wykonanie
Skrzydełka są jednym z najbardziej ekonomicznych, a jednocześnie smacznych, szybkich i łatwych pomysłów na obiad. W tym przepisie, oprócz samych skrzydełek, otrzymamy dodatkowo smaczny "rosół", który możemy wykorzystać jako bazę do zupy - i mamy kompletny posiłek. Wyraziste w smaku skrzydełka
musztardowo-
miodowe możemy podać z dowolnymi dodatkami, jak np. pieczone
ziemniaki, frytki czy świeże
pieczywo oraz ulubiona
sałatka. Polecam!

8
skrzydełek kurczaka1,25 l
wody1
marchewka - obrana, pokrojona w plastry1
cebula - obrana, pokrojona w ćwiartki1 łodyga
selera naciowego - pokrojona w kawałki1 ząbek
czosnku - obrany2 ziarna
ziela angielskiego1
listek laurowy2 łyżki siekanej
natki pietruszkisól i
pieprz - do smakusos:4 łyżki
miodu wielokwiatowego2 łyżki
musztardy Dijon1 łyżka
musztardy francuskiej ziarnistej1 łyżeczka
białego octu winnego1 łyżeczka
oleju lub
oliwy z oliwekolej lub
oliwa z oliwek do smażenia1. Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Powstają nam 24 kawałki.W garnku zagotowujemy osoloną
wodę ze wszystkimi warzywami i
przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 min. Na wrzącą
wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia.Odcedzamy z garnka części skrzydełek (lotek już nie będziemy wykorzystywać). Otrzymaną w ten sposób bazę do dowolnej zupy doprawiamy do smaku.2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju lub
oliwy z oliwek. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote.3. Kiedy skrzydełka się robią, przygotowujemy sos, mieszając wszystkie jego składniki.Usmażone skrzydełka na patelni zalewamy sosem (jeśli mamy na patelni zbyt dużo
oliwy, zlewamy ją przed dodaniem sosu). Mieszamy i kilka chwil smażymy razem. Podajemy od razu, gorące.Danie to najlepiej smakuje na świeżo, nie warto więc robić dużej porcji z myślą, by została na drugi dzień. Robi się je na tyle szybko, że przygotowanie kolejnej porcji nie jest dużym problemem.