ßßß
Składniki:1 duża cebula2 ząbki czosnkuschab (te składniki podane na 4 kawałki schabu z kością)koncentrat pomidorowy2 łyżeczki musztardysól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowyłyżka olejuSchab osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy pieprzem. (Solimy dopiero na końcu, żeby mięso nie było twarde). Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, kładziemy schab i smażymy go przez chwilę z obu stron.Przekładamy do garnka, dolewamy wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy około godziny, aż schab będzie miękki. Jeżeli mamy schab z kością to kiedy mięso będzie łatwo odchodziło od kości, znaczy że już jest gotowy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę. Jeżeli wolimy ostrzejszy smak możemy dodać więcej niż 2 łyżeczki musztardy. Solimy i pieprzymy do smaku.Jako dodatek do schabu przygotowałam surówkę z kiszonej kapusty.Składniki:0,5 kg kapusty kiszonej1 duża marchew2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka cukruKapustę wyciskamy z soku, kroimy. Ta tarce ucieramy marchewkę, mieszamy z kapustą. Polewamy oliwą i posypujemy cukrem. Mieszamy jeszcze raz wszystkie składniki.