Wykonanie
Czasami po wszystkich różnych smacznych daniach przychodzi ochota na normalny domowy obiad. Jedząc takie danie zawsze wracam myślami do domu, ponieważ często się pojawiało na
stole. Dla tych, którzy lubią
mięso i dla tych, którzy chwalą sobie tradycyjne obiady.
Składniki:1 duża
cebula2 ząbki
czosnkuschab (te składniki podane na 4 kawałki
schabu z kością)
koncentrat pomidorowy2 łyżeczki
musztardysól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyłyżka
olejuSchab osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy
pieprzem. (Solimy dopiero na końcu, żeby
mięso nie było twarde). Na łyżce rozgrzanego
oleju podsmażamy
cebulę z
czosnkiem, kładziemy
schab i smażymy go przez chwilę z obu stron.Przekładamy do garnka, dolewamy
wody, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie. Dusimy około godziny, aż
schab będzie miękki. Jeżeli mamy
schab z kością to kiedy
mięso będzie łatwo odchodziło od kości, znaczy że już jest gotowy. Dodajemy
koncentrat pomidorowy i
musztardę. Jeżeli wolimy ostrzejszy smak możemy dodać więcej niż 2 łyżeczki
musztardy. Solimy i
pieprzymy do smaku.Jako dodatek do
schabu przygotowałam surówkę z
kiszonej kapusty.Składniki:0,5 kg
kapusty kiszonej1 duża
marchew2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
cukruKapustę wyciskamy z soku, kroimy. Ta tarce ucieramy
marchewkę, mieszamy z
kapustą. Polewamy
oliwą i posypujemy
cukrem. Mieszamy jeszcze raz wszystkie składniki.