ßßß
Składniki :700g wołowiny (gulaszowej)5-6 szalotek (w zależności od wielkości)kawałek imbiru (okolu 3-4 centymetrów)5-6 ząbków czosnku2-3 czerwone papryczki chilli (użyłam świeżych, można użyć suszonych, ale trzeba je namoczyć i usunąć pestki)0,5 łyżeczki kurkumy1 nieduża laska cynamonu3 goździki3-4 ziarenka zielonego kardamonu2 gwiazdki anyżu2-3 łodygi trawy cytrynowejpuszka mleka kokosowego (400ml)50-75ml wody2 łyżeczki pasty z tamaryndowcasok z polowy limonki6 łyżek wiórków kokosowych przyrumienionych na patelni1 łyżka brązowego cukrusól
Przygotowanie :Szalotki obierz i pokrój na mniejsze kawałki - wrzuć do miksera, dodaj obrane ząbki czosnku, pokrojone i pozbawione pestek papryczki chilli, obrany i pokrojony na mniejsze cząstki imbir, i rozgnieciona i pokrojona łodygę trawy cytrynowej dosyp kurkumę. Wszystko dokładnie zmiksuj, aby powstała w miarę jednolita masa.W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej nieco oliwy i przesmaż na niej goździki, gwiazdki anyżu, kardamon i laskę cynamonu, gdy zacznie wydobywać się z nich aromat dodaj pastę cebulowa. Smaż przez kilka minut ciągle mieszając, aby pasta się nie przypaliła. W razie potrzeby podlej niewielka ilością oliwy.Dodaj mięso pokrojone na kawałki wielkości kęsa smaż aż dobrze zbrązowieje.Następnie wlej mleko kokosowe, wodę, pastę z tamaryndowca i dodaj rozgnieciona łodygę trawy cytrynowej, sok z limonki, uprażone wiórki kokosowe i cukier - dokładnie wymieszaj, przykryj i duś na małym ogniu przez około 60 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odkryj patelnie i gotuj dalej aż sos zgęstnieje, a mięso będzie mięciutkie. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą. Podawaj z ryżem.
Smacznego !