ßßß Cookit - przepis na Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Czasem bywa tak,że coś zostaje nam z obiadu. Tym czymś najczęściej jest makaron lub gotowane ziemniaki. Problemu nie ma jeśli ziemniaków jest na tyle dużo iż wystarczy ich na pierogi lub ziemniaczane kotlety. A co jeśli jest ich troszkę?? W takiej sytuacji polecam placki. Wyglądają wybornie i tak też smakują. Podane z mięsnym sosem mogą stanowić samodzielne danie. Wariacji jednak i tutaj nie brak o czym w przypisie MOJE RADY
25 dag ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
200 ml mleka
1 jajko - u mnie 4 jajka przepiórcze
4 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
gałka muszkatołowa
pieprz
czosnek granulowany
sól
natka pietruszki
Ziemniaki wrzucamy do malaksera,dodajemy jajka i mleko. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do miseczki,doprawiamy i dodajemy mąkę. Rozgrzewamy oliwę ( niewiele ) najlepiej na nieprzywierającej patelni,kładziemy łyżką porcje ciasta ziemniaczanego i smażymy placuszki , aż ładnie się zrumienią.
Podajemy z sosikiem.
MOJE RADY
Jeśli macie więcej ziemniaków ,mleka powinniście dolać tyle by otrzymać dość gęstą masę lecz nie może być płynna
Placki można wzbogacić smakowo np. smażoną cebulką , boczkiem, szynką lub papryką,groszkiem czy też serem żółtym
Świetnie smakują z siekanym szpinakiem i sosem czosnkowo - jogurtowym
Jeśli planujecie podać je na słodko rezygnujemy z przypraw podanych w przepisie i serwujemy je z frużeliną wiśniową lub musem jabłkowym,,,obie wersje są pyszne.
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2016/02/placki-z-gotowanych-ziemniakow.html