Wykonanie
W sezonie staram się jeść
szparagi na tyle sposobów, na ile to możliwe. Mimo że najbardziej lubię te podane z młodymi
ziemniakami,
szynką szwarcwaldzką oraz
sosem holenderskim, to ciągle szukam nowych smaków. Jednym ze sposobów wykorzystania
szparagów jest dodanie ich do zapiekanki warzywnej.600 g
ziemniakówpęczek
zielonych szparagów1
cebula1
cebula czerwona3 ząbki
czosnku200 g
śmietany 12%300 ml
mleka2 łyżki
mąki1
jajkoser żółty do posypania
natka pietruszkisól,
pieprz,
gałka muszkatołowaZiemniaki kroimy w plasterki i obgotowujemy przez 2o minut. Na dnie brytfanki najpierw układamy
ziemniaki następnie
szparagi, później
cebule i
czosnek. Do miski wlewamy
mleko,
śmietanę, dodajemy
mąkę,
jajko i
przyprawy. Dokładnie mieszamy. Mieszaniną zalewamy warzywa w brytfance, po czym całość posypujemy
żółtym serem. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.