ßßß Cookit - przepis na Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Gyros z kurczaka jest daniem z charakterem, dla osób lubiących kuchnię pikantną, pachnącą ziołami i czosnkiem. Lubię go za smak, za szybkość wykonania oraz za to, że mięsko jest mięciutkie i niesamowicie wilgotne.
Tak przygotowane mięso dodaję do sałatki gyros oraz do tortilli. Zazwyczaj jednak gyros z kurczaka jest dla mnie daniem obiadowym. Podaję go wówczas najczęściej w następujących zestawach:
- gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku, sos czosnkowy, sałatka z ogórków kiszonych,
- gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku,sos tzatziki,
Składniki:
cała podwójna pierś z kurczaka
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
czubata łyżeczka oregano
pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki
pół czubatej łyżeczki ostrej papryki
pół czubatej łyżeczki rozmarynu
pół czubatej łyżeczki tymianku
pół czubatej łyżeczki majeranku
pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku
pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu
pół płaskiej łyżeczki soli
szczypta chili
szczypta cukru
3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na nieduże, cienkie kawałki i wrzucamy do miski.
Dodajemy pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Kurczaka wrzucamy partiami na dużą, bardzo mocno nagrzaną patelnię. Taką ilość mięsa trzeba podzielić na 2 -3 części. Gdy wrzucimy na patelnię za dużo kurczaka na raz, zamiast się obsmażać, zacznie puszczać sok. Takie mięso będzie suche.
Kurczaka obsmażamy krótko, około 4 - 5 minut. Podczas obsmażania kilka razy go mieszamy. Kurczaka zdejmujemy z patelni, gdy jest zarumieniony, dobrze podpieczony.
Gyros z kurczaka robię na patelni teflonowej, więc nie natłuszczam jej niczym. Wystarczy oliwa, która jest dodana do kurczaka.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/02/gyros-z-kurczaka.html