Wykonanie
Gyros z
kurczaka jest daniem z charakterem, dla osób lubiących kuchnię pikantną, pachnącą
ziołami i
czosnkiem. Lubię go za smak, za szybkość wykonania oraz za to, że
mięsko jest mięciutkie i niesamowicie wilgotne.Tak przygotowane
mięso dodaję do sałatki gyros oraz do tortilli. Zazwyczaj jednak gyros z
kurczaka jest dla mnie daniem obiadowym. Podaję go wówczas najczęściej w następujących zestawach:- gyros z
kurczaka,
ziemniaki pieczone w piekarniku,
sos czosnkowy,
sałatka z
ogórków kiszonych,- gyros z
kurczaka,
ziemniaki pieczone w piekarniku,
sos tzatziki,
Składniki:cała podwójna
pierś z kurczaka4 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęczubata łyżeczka
oreganopół czubatej łyżeczki
słodkiej paprykipół czubatej łyżeczki
ostrej paprykipół czubatej łyżeczki
rozmarynupół czubatej łyżeczki
tymiankupół czubatej łyżeczki
majerankupół płaskiej łyżeczki mielonego
kminkupół płaskiej łyżeczki zmielonego
pieprzupół płaskiej łyżeczki
soliszczypta
chiliszczypta
cukru3 łyżki
oliwyWykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na nieduże, cienkie kawałki i wrzucamy do miski.Dodajemy pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Kurczaka wrzucamy partiami na dużą, bardzo mocno nagrzaną patelnię. Taką ilość
mięsa trzeba podzielić na 2 -3 części. Gdy wrzucimy na patelnię za dużo
kurczaka na raz, zamiast się obsmażać, zacznie puszczać sok. Takie
mięso będzie suche.
Kurczaka obsmażamy krótko, około 4 - 5 minut. Podczas obsmażania kilka
razy go mieszamy.
Kurczaka zdejmujemy z patelni, gdy jest zarumieniony, dobrze podpieczony.Gyros z
kurczaka robię na patelni teflonowej, więc nie natłuszczam jej niczym. Wystarczy
oliwa, która jest dodana do
kurczaka.Smacznego :)