ßßß Cookit - przepis na Pasztet z zająca

Pasztet z zająca

Wykonanie

przodek i podroby zająca (45 dag)
30 dag tłustego mięsa wieprzowego
20 dag wątróbki wieprzowej
1 cebula
10 dag surowego boczku
1 marchewka
1 pietruszka
2 czerstwe kajzerki
4 jajka
10 dag słoniny
2 suszone grzyby
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren jałowca
1/4 łyżki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
po gałązce suszonego rozmarynu i tymianku
do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
1 łyżka bułki tartej
Warzywa obrać i umyć. Grzyby i mięso opłukać, odsączyć, włożyć razem z boczkiem marchewką, pietruszką i cebulą do rondla, zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz sól i dusić na małym ogniu dotąd, aż mięso będzie miękkie (40-50 min.). Wątróbkę opłukać, oczyścić z błon, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla, podlać wywarem z mięsa i dusić 8-10 min. Bułki namoczyć w wywarze z mięsa.
W maszynce z gęstym sitkiem dwukrotnie zmielić mięso, wątróbkę, boczek i odciśnięte bułki. Do otrzymanej masy dodać jajka, imbir gałkę muszkatołową, zmielony pieprz i 4 zmiażdżone w moździerzu ziarna jałowca. Wyrobić na jednolitą masę, jeśli trzeba, dosolić.
Formę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i napełnić masą pasztetową do 3/4 wysokości. Wierzch pasztetu przykryć dużym płatem słoniny lub kilkoma paskami, a na nich ułożyć ozdobnie gałązki ziół i resztę ziaren jałowca. Formę szczelnie zakryć. Pasztet gotować na parze około półtorej godziny lub piec w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z formy.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2016/02/pasztet-z-zajaca.html